Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Před šedesáti lety se poprvé vysílaly Branky, body, vteřiny

Praha - Přesně před šedesáti lety mohli českoslovenští televizní diváci poprvé sledovat aktuální sportovní zpravodajství z právě končícího dne. Právě 11. března 1956 se zrodil pořad, který do historie televizního vysílání vstoupil pod názvem Branky, body, vteřiny. Od roku 1995 je vysílán jako hlavní sportovní relace pravidelně každý večer.

Je nám líto, video expirovalo.
Branky, body, vteřiny slaví 60 let

"Branky jsou nejstarším pořadem České televize, starší než Večerníček nebo Události. A my jsme na to patřičně hrdí," uvedla jedna ze současných moderátorek sportovní relace Barbora Černošková. Za dobu vysílání pořadu se do dnešních dní diváci setkali s třiceti moderátory, první moderátorkou však byla až v roce 1996 Ivana Chvátalová.

V premiérovém roce uváděl relaci i legendární Vít Holubec. "Zpočátku jsme vysílali každou neděli na konci programu, takže nám dali volné pole, abychom vysílali tak dlouho, jak to jen vydržíme. Takže jsme je dělali klidně i tři čtvrtě hodiny," vzpomínal dnes už zesnulý komentátor.

"Vít Holubec, Rado Siváček a Miroslav Hladký se jednou někde sešli, a ten pořad upekli. Je příznačné, že právě oni tři dali pořadu i jméno. Každý měl za úkol říci jedno slovo do názvu. Nevím, kdo řekl Body a Vteřiny, ale vím přesně, kdo řekl ty Branky. Vít Holubec," popsal někdejší ředitel redakce sportu Otakar Černý.

V průběhu let se neměnili jen moderátoři, ale taktéž stopáž pořadu a dokonce i název. V letech 1976–1993 se pořad vysílal pod názvem Branky, body, sekundy. Co se však za celou dobu vysílání změnilo jen minimálně, byla ikonická úvodní znělka, která tak patří k nejstarším televizním znělkám vůbec. Jejím autorem byl dirigent a skladatel Štěpán Koníček.

Zdroj
ČT

Hlavní zprávy

Nejčtenější články