Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Před El Clásicem drží trumfy Real, vytáhne Barcelona esa z rukávu?

Praha – V naprosto odlišném rozpoložení nastoupí do 234. El Clásica fotbalisté Realu Madrid a Barcelony. "Bílý balet" vévodí tabulce, během týdne navíc postoupil do semifinále Champions League. Katalánský velkoklub z milionářské soutěže vypadl a před prestižním derby si uvědomuje, že k šanci dokonat vítězný hattrick ve španělské lize musí dějinného rivala bezpodmínečně porazit. Textový on-line přenos utkání sledujte od 20:45 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Cristiano Ronaldo se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Svěřenci kouče Zinédina Zidaneho hájí v čele La Ligy náskok tří bodů a mají k dobru odložený zápas na půdě Celty Vigo. Kouzlo domácího stadionu, kde v letošním ročníku ještě nenašli přemožitele, či aktuální trápení soupeře, který předchozí dva soutěžní duely venku prohrál s celkovým skóre 0:5, je pasuje do role favoritů.

V Barceloně přesto vnímají El Clásico jako ideální příležitost k záchraně sezony. "Bude složité se zvednout," přiznal trenér Luis Enrique. "Ale máme před sebou ten nejlepší možný stimul. Utkání proti největšímu rivalovi na San Bernabéu. Namotivovat mužstvo bude velice snadné. Pokud vyhrajeme, vrátíme se zpět do boje o titul," dodal.

Týmu věří i zkušený kapitán Andrés Iniesta. "Chceme vyhrát ligu, k čemuž je zapotřebí v Madridu zvítězit. Musíme El Clásico odehrát tak, jako se nám to podařilo už několikrát," připomněl dvaatřicetiletý záložník nedávné triumfy úřadujících šampionů z let 2014 nebo 2015, kdy ve španělské metropoli slavili zisk plného počtu bodů (4:3 a 4:0).

El Clásicu se věnoval také další díl Fotbal fokus podcastu: 37:50 - 52:30

Real otočil v úterý nepříznivě vyvíjející se odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov (4:2 po prodloužení, pozn. autora) a posedmé za sebou postoupil mezi nejlepší čtyři celky milionářské soutěže. Hattrickem zazážil Cristiano Ronaldo.

"Nevím, jestli pro něj existuje nějaká kategorie. To, co dělá, je opravdu impozantní. Způsob, jakým zakončuje, je klíčem k úspěchu v důležitých zápasech," prohlásil o portugalské hvězdě kouč Zinédine Zidane.

Další důvod k úsměvu připravil francouzskému lodivodovi Gareth Bale, který doléčil zraněné lýtko a před očekávanou bitvou je k dispozici. Chybět bude naopak i nadále stoperská dvojice Pepe-Raphaël Varane.

Katalánskému velkoklubu stoprocentně nepomůže vykartovaný útočník Neymar, jehož absence může být pro hostující tým velmi citelná. Zdravotní problémy nepustí do hry ani záložníka Rafinhu a obránce Aleixe Vidala.

Posledních 5 vzájemných utkání: Real Madrid - FC Barcelona

03. 12. 2016, FC Barcelona - Real Madrid 1:1

02. 04. 2016, FC Barcelona - Real Madrid 1:2

21. 11. 2015, Real Madrid - FC Barcelona 0:4

22. 03. 2015, FC Barcelona - Real Madrid 2:1

25. 10. 2014, Real Madrid - FC Barcelona 3:1

Podzimní měření sil dlouho spělo k hubenému triumfu FCB. Skóre otevřel krátce po změně stran útočník Luis Suárez. V poslední minutě nicméně přesnou hlavičkou vyrovnal kapitán soupeře Sergio Ramos a stanovil konečný stav 1:1. Jejich vzájemný souboj by mohl hrát důležitou roli i tentokrát.

Uruguayský kanonýr se v letošní sezoně La Ligy pyšní bilancí 24 gólů a 12 asistencí, která z něj činí druhého nejproduktivnějšího hráče. Statistice vládne spoluhráč Lionel Messi (29+8). Španělský stoper Realu ale prožívá neméně vydařenou sezonu. Síť za zády brankářů rozvlnil už sedmkrát, čímž už nyní překonal své kariérní maximum.

Kdo z nich bude slavit po závěrečném hvizdu 234. El Clásica?

Zdroj
ČT sport, The Guardian, The Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články