Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Praktičtí střelci: Záleží na kombinaci rychlosti a přesnosti

Praha Praktická střelba je sport, v němž záleží jak na přesnosti střelby, tak také na její rychlosti. Vše je navíc ztížené variabilitou rozmístění terčů, které se stále mění a určuje je pořadatel. Hosty Tématu pro hosty byli praktičtí střelci Martina Šerá a Petr Znamenáček.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

V České republice činí základna sportu zhruba 400 střelců, zároveň však už ti nejlepší přivezli medaile z prestižních akcí. V čem tkví základy tohoto sportu a o co takříkajíc v závodech typu mistrovství světa, na které se sjelo dokonce 1 300 střelců z devadesáti zemí, jde? "Střelit co nejrychleji a nejpřesněji danou situaci, o to jde. Z toho se vypočítává tzv. hit factor kdo ho má v dané situaci nejlepší, dostává plný počet bodů," popsal Znamenáček.

V jádru tohoto sportu tak vězí kombinace rychlosti a přesnosti, zároveň také schopnost reagovat na měnící se podmínky. "Musíte si tu situaci projít a zhodnotit si, co se vám vyplatí střílet dřív. A potom střílet co nejrychleji," řekla Šerá. V každé soutěži jsou jiné situace, podle fantazie pořadatelů. "Člověk si to musí vyzkoušet, na což má beze zbraně jeden nebo dva pokusy," dodal Znamenáček.

A jak vlastně střelci na závody trénují? "Průměrně mám v tréninku 500 ran, jsem tam dvě hodiny. Za rok vystřílím 40 tisíc nábojů," uvedl Znamenáček. Trénuje se vše od vytažení zbraně až po střelbu na různé terče. Všechno tak, aby byl střelec připraven na závody. "Je to zábavný sport, není pořád stejný, mění se, je kreativní," uzavřel poté český praktický střelec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články