Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Povinné tance na ME ovládli Domninová se Šabalinem

Tallinn - Rusové Oksana Domninová a Maxim Šabalin s velkou převahou ovládli úvodní část soutěže tanečních párů na krasobruslařském mistrovství Evropy. V Tallinnu za dnešní povinný tanec získali 42,78 bodu a vytvořili si bezmála pětibodový náskok před krajany Janou Chochlovovou a Sergejem Novickým. Čeští reprezentanti Kamila Hájková a David Vincour jsou osmnáctí. Krátký program sportovních dvojic vyhráli favorizovaní Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy.

Úřadující mistři světa Domninová se Šabalinem kvůli partnerovým problémům s kolenem vynechali závody Grand Prix, ale necelý měsíc před olympiádou se ukázali ve výborné formě. Známka za povinný tanec v rytmu tanga je řadí na třetí místo historických tabulek. Lépe tuto část soutěže před nimi zvládli jen Američané Tanith Belbinová, Benjamin Agosto a Rusové Taťjana Navková, Roman Kostomarov, za jejichž světovým rekordem Domninová se Šabalinem zaostali o 3,19 bodu.

Obhajoba titulu se tak vzdálila Chochlovové s Novickým, na něž se naopak zezadu tlačí další páry. Průběžně třetí Italové Federica Faiellaová a Massimo Scali na ně ztrácejí zanedbatelné čtyři desetiny bodu a i před aktuálně pátými Francouzi Nathalií Pechalatovou a Fabianem Bourzatem mají Rusové náskok jen zhruba bod a půl.


Hájková s Vincourem se od této sezony připravují v USA pod vedením někdejší mistryně světa v soutěži tanečních párů Anjeliky Krylovové a jejího přítele choreografa Pasquala Camerlenga. V povinném tanci zaostali o sedm bodů za svým osobním maximem. Za výše postavenými konkurenty však před dalšími částmi soutěže nijak výrazně nezaostávají, na dvanácté Francouze Pernelle Carronovou a Lloyda Jonese ztrácejí 4,12 bodu.

Úřadující mistři světa i Evropy Savchenková a Szolkowy si před středečními volnými jízdami vybudovali jen minimální náskok před rovněž bezchybnými ruskými páry Juko Kavagutiová, Alexander Smirnov a Maria Muchortovová, Maxim Trankov. Kavagutiová si Smirnovem si o dva a půl bodu vylepšili osobní rekord a před volnými jízdami zaostávají za Němci o pouhé dvě desetiny bodu. O dalších 38 setin zpět jsou obhájci bronzových medailí Muchortovová s Trankovem, kteří se oproti dosavadnímu maximu zlepšili o téměř čtyři body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články