Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Povědomá tvář šampionátu. Verner bude ambasadorem ME v Ostravě

Bratislava - Tomáš Verner sice už aktivního sportu zanechal, v krasobruslařském prostředí se však pohybuje nadále. Devětadvacetiletý bývalý mistr Evropy se v příštím roce stane ambasadorem a hlavní tváří ME, které se uskuteční v Ostravě. Navíc se zapojí i do organizace šampionátu.

Sport
zdroj: ČT4

"Moje činnost ještě není přesně určená, ale jestliže jsem se stal tváří a ambasadorem, tak budu šířit dobré slovo o krasobruslení všude," řekl Verner na prezentaci šampionátu v Bratislavě, kde se koná letošní kontinentální mistrovství. Že padla volba na něj, je logické, rodák z Písku je totiž nejen mezi krasobruslaři hodně populární. "Budu usilovat o to, aby třeba už na příští Evropě vznikla další silná spojení, jakým bylo dříve krasobruslení - Tomáš Verner - Česká republika," uvedl.

Skutečnosti, že jej organizátoři oslovili, si hodně cení. "Je to prestižní záležitost. Jedná se o šampionát na domácí půdě a já ho mohu propagovat bez toho, abych byl ve stresu. Nemusím se zavazovat k nějakému výsledku nebo se omezovat v tom, co říkám. Jsem v pozici člověka, který může povídat a někdo ho může poslouchat, nebo nemusí," pousmál se.

V České republice se ME konalo naposledy v roce 1999 v Praze, Verner tak sám nikdy neměl možnost před domácími fanoušky na vrcholné akci startovat. "Na jednu stranu to mrzí. Jako malý jsem měl sen, že bych si zajel na velkém šampionátu doma. Na druhou stranu všichni víte, že se mi jezdilo lépe dále od domova, kde byl menší tlak. Je to dvousečné," přiznal. Rozhodně však prý nezačne trénovat, aby se pokusil o nominaci. "To nehrozí, jsem realista," smál se Verner.

Vernerovo derniérové vystoupení na velké mezinárodní akci
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Je přesvědčen, že ze své pozice pomůže přilákat do Ostravy začínající české krasobruslaře. Vidět podobnou akci na vlastní oči je podle něj nezapomenutelný zážitek a velká motivace do tréninku. "Já jsem první šampionát zažil tady v Bratislavě 2001 jako přihlížející kvalifikaci a byl jsem z toho unešený. Od té doby jsem sportu propadl," přiznal.

Dodnes si pamatuje, že tehdy v kvalifikaci obsadil nečekaně druhé místo Rumun Gheorghe Chiper. "Přitom do té doby byli v popředí jen Rusové a Francouzi. Hned jsem si řekl, že je tam šance. Přesně tohle je nejlepší podnět pro všechny mladší bruslaře. Aby viděli, čeho je možné dosáhnout," podotkl Verner. Věří, že za rok to bude pro řadu českých bruslařů podobné. "Proto vyzývám všechny. Seberte autobusy, kola, trakaře a vyrazte do Ostravy. Je to motivace, která vydrží léta," řekl.

Verner si před ME zahraje i na novináře, v Bratislavě totiž natáčí rozhovory s bývalými kolegy, které pak budou organizátoři používat k propagaci. "Rád bych představil bruslaře jako lidi. Někdy se na nás ostatní koukají, že jsme sport svázaný pravidly. Pořád se usmívat, chodit hezky oblečený. Chtěl bych krasobruslení lidem více přiblížit," nastínil Verner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články