Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Potenciál basketbalu 3x3 je obrovský, říká ambasador pražského turnaje Kraus

Praha – Česká metropole má tu čest být mezi šesti místy na světě, která hostí turnaj Světové série v basketbalu 3x3. Hrálo se v Japonsku, Portoriku, hráče před finále v Istanbulu čekají ještě boje v Lausanne a v Riu. Ambasadorem prestižní akce v tomto dynamicky se rozvíjejícím se sportu je bývalý český reprezentant v pětkovém basketbalu i hře 3x3 Lukáš Kraus. Budoucnost tohoto sportu, který bude ukázkovým na olympiádě v Riu, vidí růžově. Spojení amatérského prostředí streetballu s přicházejícími profesionály diváky stále více přitahuje.

Lukáš Kraus
zdroj: ČT24

"Potenciál tohoto sportu je obrovský. Dá se hrát na střeše, na lodi, ve sklepě, ve vězení na Alcatrazu," prohlásil Kraus, který ve slavné věznici u San Francisca vybojoval v turnaji jeden na jednoho v silné světové konkurenci senzační druhé místo.

Basketbal 3x3 se teprve profiluje. Hrají ho amatéři z ulice i profesionálové z basketbalových lig. První mistrovství světa se uskutečnilo v Aténách pod Akropolí teprve loni. "Týmy tam nebyly ještě tolik vypěstované, aby tam hráli úplně ti nejlepší hráči, kteří se v tomto sportu chtějí angažovat," řekl Kraus, který na turnaji nemohl chybět. "Divácky to očekávání naplnilo," dodal.

Pražský turnaj vyhráli Srbové

Turnaj ovládl srbský celek Novi Sad v kádru s mistry světa. Ve finále Prague Masters porazili Bukurešť 20:15 a probojoval se do světového finále v Istanbulu. Český tým z Ostravy ve složení Jan Stehlík, Filip Zbránek, Martin Gniadek a Roman Zachrla skončil ve čtvrtfinále. Češi si dělali ambice na celkový triumf, což potvrdili i tím, že v základní skupině jako jediní porazili pozdějšího šampiona Novi Sad. Čtvrtfinále jim však nevyšlo a s ruským Leningradem prohráli 14:21.

Basketbal 3x3 prožívá boom, hledá si svoje fanoušky. Jeho velkou devízou je, že diváci nechodí za ním, ale on za diváky. "Streetball má pro mě ohromnou kulturu. Pokud ale chceme posunout tenhle sport dál, musí to začít hrát reprezentanti a lidi, kteří hrají ty nejvyšší ligy. Aby naplnili nejen očekávání diváků, ale hlavně aby se prosadili v profesionální konkurenci," zdůraznil Kraus.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražský turnaj v "trojkovém" basketbalu vyhrál srbský Novi Sad

Hra má svá specifika, na útok má tým dvanáct sekund, kontakty jsou někdy drsné, rozhodčí nechává hře volnější průběh, než je tomu u běžného basketbalu. "Jako když jdete z tenisu na squash," přirovnal rozdíl v dynamice Kraus. "Taky máte pocit, že je to užší a rychlejší. Všechno se tu pouští, je to opravdu ulice. Kluci nenechají ani centimetr volný. Kdo se neprosadí kily, má problém," dodal.

Turnaj světové série na Václavském náměstí v Praze má velkou prestiž. "Ať se na to díváte z jakéhokoli úhlu pohled, je to pro český basketbal čest. Co se tu dnes koná, je v tomto sportu na úrovni mistrovství světa v pětkovém basketbalu," vyzdvihl Kraus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články