Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Post přihrávajícího smečaře je naší největší slabinou, říká trenér Šmejkal

Praha - Čeští volejbalisté skončili na mistrovství Evropy třináctí. V základní skupině získali jeden bod po prohře 2:3 s Bulharskem a skončili poslední, přestože doufali v postup ze skupiny. Klíčová byla zejména prohra 1:3 s Nizozemskem, porážka v posledním zápase s Německem už byla jen smutnou tečkou. Trenér Zdeněk Šmejkal přesto hodnotí české vystoupení poměrně pozitivně. "Máme omezenou základnu, to se projevilo," konstatuje. Češi ale zároveň ukázali nezměrnou bojovnost.

Sport
zdroj: ČT4

"S výkonem českého výběru jsem, až na poslední zápas, v podstatě spokojený," hodnotí Šmejkal české vystoupení na evropském šampionátu. "Měli jsme těžkou skupinu a věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Ale kluci se tam neztratili. Byl bych nerad, aby poslední zápas vrhl na kluky špatné světlo, první dva zápasy sehráli se ctí."

Klíčový byl už první duel s Nizozemskem. "Věděli jsme, že o našem úspěchu rozhodne právě tento zápas. Nizozemci dlouhodobě vykazují velmi dobré výsledky, museli jsme vše vsadit právě do tohoto zápasu. Bohužel se nám nepodařil, jak jsme si představovali, naše výkonnost v něm kolísala. No a nakonec vzhledem k taktizování ve skupině zápas opravdu rozhodl," řekl Šmejkal.

Ono taktizování, či spíše vypouštění zápasů kvůli snaze vyhnout se těžším soupeřům, není podle trenéra nic výjimečného. "Historie nám ukazuje, že už v roce 2010 na mistrovství světa v Itálii pouštěli zápas Brazilci, je to dáno hracím systémem. Jestli ale chceme, aby sport nadále byl sportem, musí se vymyslet systém, který by něčemu podobnému zabránil," upozorňuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Šmejkal: S výkonem jsme spokojení, kluci se na ME neztratili

Češi se ale nevzdali a se silným Bulharskem odehráli velmi dobrou pětisetovou bitvu. "Byl to výborný zápas před skvělou kulisou. Od nás už nikdo nic nečekal – a to se pak hraje lépe. Ale podali jsme výborný výkon ve všech herních činnostech. Je jen škoda, že jsme si vlastními nevynucenými chybami ztratili čtvrtý set, měli jsme to rozehrané na výhru 3:1 na vítězství. Ale je to poučení pro reprezentační nováčky," nacházel Šmejkal pozitiva.

Přesto velmi dobře ví, na kterých postech není česká reprezentace silná. "Dlouhodobě se trápíme na postu přihrávajícího smečaře. Ve volejbale jsou rozdíloví hráči právě ti v útoku a na smeči. Což se naší hry nejvíce dotýká. Naopak naše největší síla je v obraně v poli i na síti. A samozřejmě nezměrná bojovnost a chuť kluků něco dokázat."

Na zásadně lepší výsledky si však bude muset tuzemský volejbal ještě chvíli počkat. "Máme omezenou základnu, to se na tom projevilo. Ale zase se ukázalo, že i hráči, kteří somaticky nemají předpoklady hrát světový volejbal, nejsou, pokud budeme důslední ve výchově a budou tvrdě pracovat, až tak špatnou generací," dodal Šmejkal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články