Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Poslední roky nás namlsaly. Musíme se vrátit na zem, řekl trenér běžců Koukal

Praha/Lahti (Finsko) – Doby, kdy se čeští běžci na lyžích vraceli z mistrovsví světa s medailí, jsou pryč. Tedy alespoň v současné době. Potvrdil to šampionát ve finském Lahti, kde nejlepším výsledkem bylo čtrnácté místo Martina Jakše v závěrečném maratonu na 50 kilometrů. Podle trenéra mužů Martina Koukala se podobné výsledky daly očekávat a fanoušci si musí zvyknout, že bude trvat, než dojde k obměně generace.  

Petr Knop
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Carl Sandin

Poslední zisk cenného kovu ze strany mužské běžecké reprezentace na mistrovství světa není zase tak zaprášený. Před dvěma lety ho ve švédském Faulun vybojoval na padesátce klasicky Lukáš Bauer. Od té doby to však jde s českým národním týmem z kopce. Výsledky nepřichází ve Světovém poháru a nic na tom nezměnilo ani nedávno skončené mistrovství světa v Lahti.

Nevýrazné výkony znamenaly, že žádný z reprezentantů se ani v jednom závodě neprobojoval třeba jen do nejlepší desítky. Kouče mužů Martina Koukala to však nijak nepřekvapilo a podle něj to odraží současnou situaci.

"Všichni jsme se namlsali úspěchy posledních let. Musíme se vrátit zpět na zem a u mladých kluků mít radost z výsledků do 30. místa. Musíme také doufat, že do budoucna budou vozit výsledky lepší," zhodnotila bývalá opora národního týmu. 

Mistr světa z roku 2003 a trenér, který muže přebral po Lukáši Krejčím teprve v lednu, v této situaci připomněl i výkony ze světového šampionátu 2001, v němž maximem mužské reprezentace při obměně generací byla rovněž čtrnáctá pozice, a to ve štafetě.

Je nám líto, video expirovalo.
Koukal: Musíme si vrátit radost a být rádi i za výsledky do 30. místa

"Realita je taková. Generace nám odchází. Já skončil, Lukáš Bauer se loučí teď . Martin Jakš uvažuje, co bude dál. Já doufám, že on vydrží ještě do olympiády, ale pak je to o mladých jako je Petr Knop a Michal Novák. Hvězdy stárnou a mladíci ještě nedospěli," řekl Koukal.

Největší naděje Knop s Novákem každopádně v Lahti úplně za očekáváním nezaostali a předvedli solidní výkony, které byly hodnoceny kladně. Na nejlepší to však v současnosti zatím nestačí. Jediným výrazně světlým momentem tak byl výkon Martina Jakše na padesátce, jenž se dlouho držel v popředí a nakonec dojel čtrnáctý.

"Padesátka na mistrovství zachraňovala dojem. Je to disciplína, která nám jde. Bohužel se jede ve Světovém poháru jednou v roce a když je olympiáda nebo mistrovství světa, tak dvakrát. Potřebovali bychom ale i jinou úspěšnou disciplínu, která se jezdí častěji," konstatoval Koukal, který má na svém kontě bronz z olympiády ve Vancouveru 2010 ze štafety.

Zklamaným mužem byl naopak Lukáš Bauer, který se v Lahti loučil se světovými šampionáty a na trati 15 kilometrů klasicky si brousil zuby na výborný výsledek. Ve finále však dorazil až jako devatenáctý.

"Není to výsledek, za který by se Lukáš pochválil a my skákali do vzduchu. Důvody lze najít v tom, že měl opět zdravotní problémy a odjel v sezoně málo závodů. Ta špička nečeká a Lukáš stárne. Dal do toho všechno, ale tentokrát to bylo devatenácté místo," prohlásil Koukal.

Šéf českých mužů viděl ovšem největší zklamání jinde. Lepší výsledek očekávál od sprintu dvojic, kde Aleš Razým a Michal Novák skončili dvanáctí, a od štafety, jež byla dvanáctá. "Vžycky měl někdo slabší den," uznal.

Mistrovství Koukal už ale nechává za sebou a soustředí se na zbytek ročníku Světového poháru. Zda u národního týmu zůstane i v dalším sezoně, je však nyní nejasné. "Jsem ve funkci od ledna a dohoda je do konce sezony. Pak se rozhodnu. Nechám si nějaký týden na vstřebání. Stále jsou před námi tři víkendy závodů. Musím si to probrat s rodinou. Je to časově náročné a člověk je celou zimu pryč," zhodnotil.

Dalším faktorem při rozhodování bude i jednání s vedením, jehož lednové rozhodnutí a změnu nepovažuje Koukal za úplně ideální. "Změna nebyla úplně standardním krokem. Mělo by se to zanalyzovat a udělat nějaké komplexní řešení, které nebude fungovat jenom rok nebo dva měsíce do konce zimy," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články