Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pořadatelé libereckého MS chtějí, aby vláda zaplatila dluhy šampionátu

Liberec – Pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se obrátili na vládu s žádostí o další finanční pomoc. Podle organizačního výboru vedeného Kateřinou Neumannovou by měl stát pomoci se zaplacením stomilionového dluhu. Ze státního rozpočtu již šly na pomoc šampionátu dvě miliardy korun. O žádosti organizátorů MS informoval internetový deník Týden.cz. Pořadatelé šampionátu podle něj jednali s náměstkem ministryně školství Janem Kocourkem, údajně o postoji vládních představitelů k dluhu, který po šampionátu zůstane. Kocourek však nechtěl obsah schůzky komentovat: "Sešli jsme se, ale víc vám k tomu neřeknu," uvedl. Podle Týdne.cz stojí organizační výbor před bankrotem.

Logo MS v Liberci
zdroj: www.liberec2009.com autor: ČT24

Liberecký organizační výbor čeká na poslední splátku od Mezinárodní lyžařské federace. V polovině června má na účet dorazit zbývajících 42 milionů korun. Zveřejněné pohledávky vůči Neumannové a spol. zatím oficiálně činí zhruba 43 milionů, i podle ministra financí Eduarda Janoty však dluží mnohem víc. "Konečný dluh bude činit více než 50 milionů korun," řekl Janota. Podle Týdne.cz se dluh může pohybovat dokonce mezi 80 a 100 miliony korun.

Pořadatelé doufají, že by jim další významnou částku na snížení dluhu mohl přinést prodej majetku, jehož hlavní část tvoří informační technika používaná během šampionátu. Další peníze očekávala Neumannová za televizní práva nebo pronájem servisních buněk. Ani tato suma ale podle Týdne hrozící bankrot neodvrátí, pouze dluh zmenší.

Pokud by se za dluhy pořadatelů nezaručil stát, musí je zaplatit město Liberec společně se Svazem lyžařů ČR. Organizační výbor už čelí žalobě, kterou na něj podala Technická univerzita v Liberci. Sama Neumannová se v současnosti k záležitosti nevyjadřuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články