Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Popularitě Sonji Henie neublížil ani Hitler

Sonja Henie ve dvacátých a třicátých letech minulého století změnila světový sport. Nejprve se jako mladičká dívka stala hvězdou amatérského krasobruslení a potom se prosadila i v profesionálních exhibicích a show. Později se uplatnila i jako filmová herečka v Hollywoodu. Norská kráska, dodnes mnohými příznivci krasobruslení považována za nejpůvabnější a nejelegantnější krasobruslařku všech dob, se narodila 8. dubna 1912.

Sonja Henie přijímá gratulaci od Hitlera
zdroj: ČT4

Na olympijských hrách se Sonja Henie představila poprvé v roce 1924. To jí bylo jedenáct a slavnější soupeřky byly pobouřené, že mají závodit s dítětem. O čtyři roky později už získala první olympijské zlato. Mistrovství světa ovládala deset let nepřetržitě do roku 1936, šestkrát v řadě ovládla i mistrovství Evropy. "Uměla vystupovat pro lidi, pro diváky. Byla jako víla na ledě," vzpomínala její dlouholetá soupeřka Vivi-Anne Hulténová.

Hry v německém Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936 korunovaly její kariéru třetím olympijským zlatem. Ten rok ale znamenal i nákazu olympijských her nacismem a také Henie měla k Adolfu Hitlerovi blíž, než mnozí později považovali za vhodné. Její popularitu v profesionálních exhibicích a oblíbenost filmů, ve kterých účinkovala, to ale nesnížilo. Zemřela v roce 1969 jako legenda, která zpopularizovala krasobruslení a spoluvytvořila moderní ženský sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články