Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Polsko a Slovensko by chtěly zorganizovat zimní olympiádu v roce 2022

Praha - Po úspěšném zorganizování fotbalového Eura 2012 mají Poláci chuť do dalších velkých sportovních akcí. Společně se Slováky se rozhodli ucházet o pořádání zimních olympijských her v roce 2022. Ty připadají na Evropu a obě země cítí pro své Tatry velkou šanci.

Areály jsou moderně vybaveny
zdroj: ČT24

Ideální podmínky, nový region - tak představují Poláci olympijskou kandidaturu Tater. Několikrát to zkoušeli sami, teď chtějí kandidovat společně se Slováky. Národní olympijský výbor tvrdí, že už má podporu polské vlády. "Premiéra Donalda Tuska ten projekt velmi zaujal a už mu vyjádřil ústní podporu," potvrdil Adam Krzesiński, generální sekretář Polského olympijského výboru.

Poláci mají za sebou úspěšné fotbalové Euro 2012 - a věří si i na olympiádu. Závaznou přihlášku musejí podat do podzimu 2013. O zázemí v tatranské přírodě nikdo nepochybuje, chybí ale sportoviště a hlavně dobrá infrastruktura. "Chtěl bych, aby se ty hry realizovaly a je reálné je zorganizovat. Ale nezvládne se to do roku 2022, spíš někdy později," přemítá sportovní novinář Pawel Burlewicz.

Slovensko by pak v této souvislosti rádo hostilo olympijské soutěže ve sjezdovém lyžování. Místní tatranská střediska pro ně mají mít ideální podmínky. I spolupořadatelství některých disciplín v lyžování a části hokejových zápasů by si ale vyžádalo investice stovek milionů českých korun. Slovenský olympijský výbor teď jedná s vládou o podpoře. "Bez souhlasu vlády přihlášku ani nepodáme a celá akce tím skončí," říká rozhodně František Chmelár, šéf Slovenského olympijského výboru.

Poprad už jednou boj o zimní olympiádu prohrál - v roce 2006 medaile nakonec rozdávali v Turíně. Slovensko si ale na velké sportovní akce věří a před případnou olympiádou chce ještě hostit mistrovství světa v hokeji.

Je nám líto, video expirovalo.
Polsko a Slovensko by chtěly zorganizovat zimní olympiádu v roce 2022
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články