Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Polská běžkyně Kowalczyková potřetí vyhrála Tour de Ski

Val di Fiemme - Běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála potřetí za sebou etapovou Tour de Ski. Polka o triumfu rozhodla v závěrečném stoupání do sjezdovky Alpe Cermis, v kterém ujela Norce Marit Björgenové. Třetí místo obsadila její krajanka Therese Johaugová. Česká běžkyně Eva Nývltová se v závěrečné devítikilometrové etapě posunula z dvacátého na osmnácté místo a o jednu pozici vylepšila svůj loňský výsledek na Tour. Druhá česká reprezentantka Ivana Janečková skončila čtyřicátá.

Justina Kowalczyková
zdroj: isifa/EPA autor: Pekka Sipola

"Jsem maximálně spokojená. Úkol sezony je splněn, navíc letos byla mnohem těžší konkurence, takže to je tak o deset míst lepší," řekla Nývltová. "Jelo se mi líp než loni, i když ten kopec každý musí dát na víc než sto procent." 

Do posledního dílu Tour vybíhaly Kowalczyková s Björgenovou takřka společně. Na začátku stoupání do sjezdovky ale Kowalczyková nasadila k trháku a Björgenová nestačila reagovat. V strmé části získala Polka rozhodující půlminutový náskok a 500 metrů před cílem si dovolila na moment skoro zastavit.

"Jsem nadšená. Doufala jsem, že bych mohla vyhrát, věřila jsem si, ale teď už se těším na odpočinek," řekla Kowalczyková. "Zkusila jsem ujet a vyšlo to. Poslední metry byly přesto těžké, hodně jsem se trápila," řekla Polka.

Po náročných jedenácti dnech a devíti etapách projela Kowalczyková cílem volným tempem, unavená, ale s úsměvem na tváři. S Björgenovou se vítězná Polka v cíli objala, vzala si od pořadatelů mikrofon a poděkovala fanouškům za podporu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články