Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Poláci s Čechy chtějí společné turné skokanů na lyžích

Praha - Před dvěma lety chtěli vzkřísit někdejší Turné Bohemia ve skocích na lyžích, tentokrát plánují čeští funkcionáři zakořenit závody v Polsku a Harrachově natrvalo v seriálu světového poháru a vytvořit společnými silami Polsko-české turné, obdobu Turné čtyř můstků. Stát by se tak mělo nejdřív za dvě sezony. Už nyní je podepsána vzájemná smlouva o spolupráci na úrovni mladých skokanů.

Před dvěma sezonami byly v Harrachově dva díly světového poháru, organizátoři proto vypsali na oba závody zvláštní prize money ve výši 180 000 švýcarských franků (asi 3,3 milionu korun). Možnost uskutečnění takzvaného Turné Bohemia tehdy ale padla vinou nepřízně počasí a zrušeného klání. A protože v Polsku jsou letos celkem tři závody světového poháru ve Wisle a Zakopaném, vznikla myšlenka o společném turné.

"Spolupráce už existuje s cílem spojit závody v Polsku a u nás, dostat je stabilně do kalendáře světového poháru a udělat takové miniturné. Rozhodně to ale není nějaká konkurence Turné čtyř můstků, jen další závody v termínovce," řekl šéf skokanského úseku svazu Rostislav Jozífek. "U nás rozhodně přichází v úvahu Harrachov, v Polsku je možností víc," uvedl. "Zatím je to v jednání, další detaily bychom rádi domluvili na jaře na kalendářní komisi FIS v Dubrovníku," dodal Jozífek.

Podle polských funkcionářů by se tři závody stejně jako letos měly konat v Polsku i v příští sezoně, Harrachov by je mohl doplnit v roce 2015. Všechny závody by se měly konat maximálně v osmi dnech. "Pokud by se to podařilo, měli bychom velmi dobrou pozici pro vyjednávání s FIS a mohlo by to vydržet minimálně až do roku 2020," konstatoval šéf polského svazu Apollonius Tajner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články