Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

POHLED Z ANGLIE: Jde jízda Jablonce na vrub Rady? Matador se na severu Čech znovu našel

Před pouhým týdnem si Michal Trávník a Lukáš Masopust odbyli své seniorské reprezentační debuty v čínském Nanningu. Výkony českého týmu v China Cupu byly poměrně smíšené, ale pro Petra Radu a vedení Jablonce zatím jaro nemůže být lepší. Zpáteční cesta o 16 000 kilometrech, kterou hráči Jablonce s českým národním týmem podstoupili, jen vypovídá o tom, jak daleko se severočeský tým dostal od Vánoc.

Petr Rada v šatně Jablonce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Nominace pro Trávníka a Masopusta byly obzvlášť zasloužené. Trávník je zásadní pro současnou formu Jablonce, jemuž dodává kreativitu a klid v záloze, s nimiž se jeho protivníci nebyli schopni vyrovnat. Masopust zase nabízí dokonalou rovnováhu mezi útokem a obranou. A protože se Karel Jarolím stále pokouší uspět s rozestavením 3-5-2, šestadvacetiletý hráč umí bezproblémově zapadnout do systému, stejně jako fungovat i jako křídelník nebo krajní bek.

Ačkoli Masopust střídal v poločase proti Číně, což bylo výsledkem taktického tahu spíše než špatného výkonu, ukázal v úvodní pětačtyřicetiminutovce velký příslib, když tvrdě pracoval na pravém křídle a dostával míč do nebezpečných prostorů. Trávník ovšem dostal více času ukázat své schopnosti. Třiadvacetiletý záložník dokázal nacházet kapsy s prostorem a zaslouženě odešel z hřiště s asistencí a dobrým výkonem. Dá se předpokládat, že jeho přestupová hodnota se po tomto výkonu podstatně zvýšila.

Vliv Jablonce během reprezentační přestávky nebyl omezen jen na jižní Čínu: Vladimir Jovovič si zahrál za Černou Horu v zápasech proti Kypru a Turecku. Blíž domovu si zase David Lischka připsal gól za českou jednadvacítku. Bylo to pro Severočechy obecně skvělých pár dní.

Reprezentační přestávka přišla poté, co Jablonec sestřelil Jihlavu 4:0 a zaznamenal své páté vítězství v řadě. Někteří si proto mysleli, že pauza v klubovém fotbale by mohla narušit dobrou formu severočeského klubu. Ale ne pro Trávníka, Masopusta, Jovoviče, Lischku a spol. 

Když se všichni vrátili do HET ligy, přivedli Jablonec k vítězství nad Bohemians. Trávník připravil gól pro Lischku a Jovovič se postaral o nejkrásnější gól kola, který zajistil další tři body pro tým Petra Rady. Masopust měl taky svůj podíl na vítězství, než jej pár vteřin před koncem zápasu nahradil Tomáš Hübschman.

Na začátku sezony byla představa, že by jádro týmu Jablonce mělo hrát podstanou roli v reprezentačním týmu, docela scestná. Dokonce i na podzim by tento výrok byl hodně přitažený za vlasy. Kromě Jovoviče měl Jablonec jen Stanislava Tecla, který měl blízko do reprezentace. Ale teď po skvělém startu do jara je v hledáčku Karla Jarolíma zcela legitimně daleko více hráčů.

Po konci zimní přestávky má Jablonec nejlepší formu ze všech ligových týmů. Severočeši ze šesti zápasů vyhráli šest, vstřelili patnáct gólů a obdrželi pouhé dva. A kromě toho porazili i Slovácko v poháru, kde se dostali do semifinále proti obhájcům titulu ze Zlína. Momentálně jsou nedotknutelní.

Je to náhoda, že obrat v jablonecké formě přišel po návratu trenéra Petra Rady do klubu? Je to možné, ale i nejtvrdší kritici devětapadesátiletého trenéra jistě přiznají, že rozdíl mezi Jabloncem v roce 2017 a v roce 2018 je jako noc a den.

Radovo poslední angažmá byla neúspěšná čtyřměsíční mise u Sparty, kdy vedl tým v krizi a tým, který se ocitl uprostřed dvou nešťastných a diametrálně odlišných režimů. A Radovy poslední roky nebyly o moc lepší, když zažil krátká a nakonec i neúspěšná působení v Příbrami, Teplicích a Jihlavě, která mu do životopisu moc nepřidala. Jenže v Jablonci Rada působí jako zcela nový trenér a kouč, který se znovu našel. I když se tak nějak zdá, že se vrátil do budoucnosti.

Jablonecká hra byla v posledních letech krásně jednoduchá. Od té doby, co přišel na Střelnici, Rada použil různá rozestavení, ale zdá se, že se spokojil s relativně základním 4-4-2, které je ve své podstatě stereotypem, který hrávaly celky v Premier League. Jeden ze záložníků je především defenzivní, ten druhý zase naturelem ofenzivní. Dva krajní záložníci mají za úkol nejen roztahovat hru, ale také střílet góly. A na hrotu je tradiční kombinace "velkého a malého chlapa".

Co je důležité, tenhle systém přináší výsledky. Stojí také za to poznamenat, že klub přišel v zimě o svého nejlepšího střelce Stanislava Tecla, který se vrátil do Slavie po osmigólovém podzimu. S tímto vědomím se Rada dokázal protančit nejen k systému, který sedí jeho týmu, ale také dokázal přestavět ofenzivní hru klubu a dostává výborné výkony z klíčových hráčů klubu, ať už jde o Trávníka, Masopusta či Jovoviče.

Jovovičova současná forma si v Česku vysloužila titulky a srovnání s největšími hvězdami ligy pořízenými za astronomické částky, když si černohorský hráč v šesti zápasech připsal čtyři góly a dvě asistence. Ale Trávníkovy výkony v uplynulých týdnech byly největším měřítkem jabloneckého úspěchu: hráč, který je dlouhodobě nedoceněn, konečně dostává uznání, které si jeho hra dosyta zaslouží.

Jablonecká forma přivedla klub na dosah evropských pohárů. Kvalifikovat se do Evropské ligy by byl pořádný úspěch, ale s tím, že je tým pouhé tři body od druhého místa, by i Liga mistrů mohla být v létě na pořadu dne. A to by byl opravdový příběh sezony.

Co se to děje v Plzni?

Lídr tabulky po porážce s Mladou Boleslaví jen remizoval bez branek s poslední Ostravou. Tým Pavla Vrby sedí na jedenáctém místě v tabulce formy poté, co vybojoval pouhých šest bodů v posledních šesti zápasech, a očividně je vykolejený a nedokáže se dostat zpátky na svou cestu.

Góly prostě vyschly. Michael Krmenčík přišel o kus sebevědomí, kterým disponoval na podzim, a záložní možnosti, Tomáš Chorý a Marek Bakoš, působily spíše nepřesvědčivě. Ale není to jen o útočné linii, kde se Plzni nedaří, ofenzivním záložníkům chybí metr navíc v rychlosti. Viktoriáni by měli děkovat své štěstěně, že Slavii se nedaří využít jejich špatných výsledků.

Stejné zápasy, stejné známky ve Spartě

Přechod od Andrey Stramaccioniho k Pavlu Hapalovi nebyl tak jednoduchý, jak by se sparťanům líbilo, kádr totiž pořád vypadá celkem nedoladěně. Remíza 1:1 s Teplicemi byla už pátou sparťanskou remízou v řadě a všechny sparťanské zápasy následují podobný vzor. Letenský klub se ujme vedení, vypadá, že by si mohl odnést vcelku zasloužené vítězství, jenže potom postupně odejde, inkasuje gól a nakonec je frustrovaný a zklamaný. Pokud se věci brzo neobrátí, je tady reálná šance, že Sparta v příští sezoně vůbec nebude v Evropě.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

A VIEW FROM ENGLAND: Rada has reinvented himself in Jablonec

Just over a week ago, Michal Trávník and Lukáš Masopust made their senior international debuts in the Chinese city of Nanning. The Czechs’ performances in the China Cup were decidedly mixed, but for Petr Rada and the hierarchy at Jablonec, things could hardly have gone better. The 16,000-kilometre round-trip undertaken by the Czech national side displayed just how far the north Bohemian side had come since Christmas.

The call-ups for Trávník and Masopust were especially deserved. Trávník has been central to Jablonec’s recent run; offering a creativity and calmness in midfield that his peers have been unable to match. Masopust, meanwhile, offers that perfect balance between attack and defence. With Karel Jarolím wedded to constantly trialling a 3-5-2 formation, the twenty-six-year-old is capable of fitting seamlessly into that system, as well as functioning as either winger of fullback.

Although Masopust was substituted at halftime against China – the result of a tactical switch rather than a noticeable poor showing – he showed plenty of promise in those opening forty-five minutes, working the right flank and getting the ball into dangerous areas on multiple occasions. Trávník, however, was granted more time to showcase his abilities. He found pockets of space and deservedly left the field with an assist and good display to his name. You would imagine that his transfer value increased substantially with that display.

Jablonec’s influence in the international break was not confined to southern China: Vladimir Jovović turned out for Montenegro in games against Cyprus and Turkey. Closer to home. David Lischka scored for the Czech Under-21s. It was a great couple of days all around.

The international break came after Jablonec demolished Vysočina Jihlava 4-0 to record their fifth successive victory. For some, the break in domestic action may have been a cause for concern. But not for Trávník, Masopust, Jovović, Lischka and company. On their collective return to the HET Liga, they guided Jablonec to victory over Bohemians 1905. Trávník set up Lischka for the opener and Jovović curled in the goal of the weekend to secure the points for Petr Rada’s side. Masopust too played his part, before being replaced by Tomáš Hübschman with just seconds left to play.

At the start of the season, the idea that Jablonec would have a core of players doing the business in the international arena would have been easily dismissed. Even back in the autumn, it would have been a stretch to make that claim. Jovović, aside, Jablonec only really had Stanislav Tecl who was in the frame for an international call-up. Now, on the back of a phenomenal run of form, numerous names are legitimately part of that debate.

Since the HET Liga resumed after its winter break, Jablonec have been the form side in the Czech Republic. The north Bohemians have played six leagues games and won six, scoring fifteen goals and conceding just two. And they’ve also beaten Slovácko in the cup to set up a semi-final with defending champions Zlín. Nobody else can touch them at the moment.

Is it a coincidence that Jablonec’s upturn in form has happened after Petr Rada has returned to the club? Perhaps, though even the fifty-nine-year-old’s harshest critics will admit that the difference between the 2017 Jablonec and the 2018 version is like night and day.  

Rada’s last spell in management was an unhappy four-month stint with Sparta Prague last year when he presided over a club in turmoil, caught in the midst of two unhappy and diametrically opposed regimes. And his recent history isn’t much better, having short and ultimately unsuccessful reigns at Příbram, Teplice and Vysočina Jihlava does little for a CV. However, at Jablonec, Rada has given off the impression of an entirely new manager, one that suggests he has reinvented himself somewhat. Though it seems he has gone back to the future, so to speak.

There’s been a beautiful simplicity to Jablonec’s play in recent weeks. Rada has used varying formations since taking charge at Strelnice, though it appears he has settled upon a relatively basic 4-4-2 that’s almost stereotypically Premier League in its composition. One central midfielder is predominantly defensive; the other is more attacking in nature. The two wingers look not only to stretch play but also score goals. And up top, there’s the traditional ‘big man, little man’ combination.  

Importantly, this system is getting results. It’s also worth noting at this point that the club lost its best player over the winter when Stanislav Tecl returned to Slavia Prague after an eight-goal autumn. With that in mind, Rada’s not just waltzed in a found a system to suit the squad; he’s reshaped the club’s attacking play and is getting the most out of the club’s key players in Trávník, Masopust and Jovović.

Jovović’s recent form has garnered headlines across the Czech Republic, with his four goals and two assists in his past six games drawing comparisons to players signed for astronomical amounts. But Trávník’s displays in recent weeks have been the biggest barometer of Jablonec’s success:  A footballer that has been perennially underrated is finally getting the recognition that his understated play richly deserves.

Jablonec’s run has seen the club move to within a whisker of the European places. Qualifying for the Europa League would be some achievement, though with the side just three points off second, the Champions League could be on the agenda come this summer. And that would be the story of the season.

•    What’s going on at Plzeň? The league leaders followed up a defeat at the hands of Mladá Boleslav with a goalless draw against bottom-placed side Baník Ostrava. Pavel Vrba’s side sits a lowly eleventh in the form table after picking up just six points in their past six games and are clearly in a rut that they are struggling to get out of.

Simply, the goals are drying up. Michael Krmenčík has lost the swagger that he had in the autumn and the backup options, Tomáš Chorý and Marek Bakoš, have generally looked unconvincing. It’s not just in the forward line where Plzeň are struggling either, as the attack-minded midfielders have looked a yard off the pace. They should count their lucky stars that Slavia Prague have been unable to capitalise on their woeful results as of late.

•    The transition from Andrea Stramaccioni to Pavel Hapal hasn’t been as straightforward as those associated with Sparta Prague would like, with the squad still looking relatively disjointed. Their 1-1 draw with Teplice was their fifth draw in a row and Sparta’s games are all following a similar pattern: The Letná club take the lead, look to be good value for the victory, only to taper off, concede and end up frustrated and disappointed. If things don’t turn around soon, there’s a real chance that Sparta won’t be in Europe at all next season.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články