Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Podle FIS nebyla běžecká trať ženského sprintu nebezpečná

Whistler (Kanada) - Podle představitelů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) není slovinská stížnost proti běžecké trati na olympijských hrách opodstatněná. Místo, v němž si lyžařka Petra Majdičová při těžkém pádu ze čtyřmetrového srázu v tréninku před středečním sprintem zlomila čtyři žebra a propíchla plíci, nebylo podle FIS nebezpečné.

"Rozhodčí z tohoto závodu provedli kompletní šetření nehody. Podle jejich názoru není zatáčka, v níž se incident stal, nijak výrazně riskantním místem. Žádné další nehody se tam nestaly," stojí v sobotním prohlášení FIS. "FIS upřímně lituje zranění, která Petra Majdičová utrpěla, a přeje jí, aby se rychle zotavila a vrátila k lyžování," dodali představitelé federace.

Slovinci vedle FIS podali v sobotu protest i k Mezinárodnímu olympijskému výboru a organizačnímu výboru her VANOC. Podle slov mluvčího Branislava Dmitroviče měli pocit, že podmínky na trati byly během tréninku příliš nebezpečné a zcela odlišné oproti předcházejícím dnům.

S názorem FIS se však ztotožnil i VANOC. "Je to nešťastná nehoda v místě, kde nikoho nenapadlo, že by se mohla stát. Nyní se ho snažíme upravit," prohlásil jeho viceprezident Tim Gayda.

Nevjela do zatáčky v ideální stopě

S funkcionáři souhlasí také bývalý norský lyžař Vegard Ulvang, který předsedá komisi FIS pro běžecké lyžování. "Nevjela do té zatáčky v ideální stopě. Místo je široké devět metrů a lyžař by měl být přibližně čtyři metry od oné díry a mít dost času se případnému pádu vyhnout," řekl Ulvang.

Majdičová při tréninku před sprintem uklouzla a spadla ze čtyřmetrového srázu. Lékaři nejprve žádná zranění neodhalili, závodnice se proto vrátila na start. V bolestech absolvovala kvalifikaci a tři sprinty ve vyřazovací části včetně finále, v němž získala bronzovou medaili. V cíli se zhroutila a na stupně vítězů jí museli pomáhat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články