Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Po 13 letech další vítězství ve SP. Vítek po zranění pomohl štafetě

Östersund (Švédsko) - Zdeněk Vítek kvůli zranění zad před sezonou málem skončil s kariérou. Nyní ho však reprezentační trenér zařadil místo Jaroslava Soukupa do smíšené štafety a byla z toho zlatá medaile. Ta pro Vítka přišla po třinácti letech, poprvé od vítězství v Anterselvě. "Předtím to bylo krásný a teď je to taky," nechtěl porovnávat Vítek.

Zdeněk Vítek
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Přál jsem si a doufal, že budeme vpředu, ale nečekal jsem, že to bude až tolik vpředu, a už vůbec ne, že vyhrajeme," usmíval se spokojeně šestatřicetiletý Vítek. Krátce před sezonou přitom reálně uvažoval o rychlém konci kariéry. "Měl jsem takové potíže se zády, že mé sportovní počínání téměř ztrácelo smysl," přiznal, ale přesnou diagnózu nechtěl specifikovat. "Denně cvičím jako blázen a záda zatím drží," řekl bronzový medailista z mistrovství světa 2003.

V mixu se Vítek objevil překvapivě, místo očekávaného Jaroslava Soukupa. "Trenér Ondra Rybář na to šel lišácky. Zeptal se mě, jestli bych si mix chtěl zajet. Samotného mě pak překvapilo, že jsem odpověděl 'ano'. V neděli ráno jsem si říkal: 'Bohužel jedu'. Teď se usmívám a opakuji si: 'Bohudík, že jsem startoval'," řekl Vítek.

Nejtěžší částí nedělního závodu byla střelba, a to kvůli nevyzpytatelným povětrnostním podmínkám. Vítek nebyl před střelbou úplně v klidu. "Na trati jsem přemýšlel, jak z toho co nejlépe vyjít. Pak jsem si řekl, že když už mě do štafety trenér postavil, tak to snad se mnou nebude úplně špatné," řekl. Veškeré úsilí nyní směřuje k olympijským hrám v Soči. "To je horizont, na který dohlédnu. Tomu, co se bude dít potom, nechávám zatím volný průběh. Žádné plány nemám," naznačil, že po této sezoně možná opravdu skončí.

V budoucnu by rád pomohl zlepšit biatlonové podmínky v Jilemnici. "Trénujeme ve stínu kravína na bahnité střelnici se šesti střeleckými stavy. Rád bych, aby se to změnilo. Ne kvůli sobě, ale kvůli šikovným žákům a dorostencům, kteří u nás biatlon dělají nebo by jej dělat chtěli," zdůraznil držitel ocenění Klubu Fair Play. "Plánujeme nyní rekonstruovat sportovní areál na Hraběnce a postavit zde také novou střelnici," dodal závěrem už konkrétně, čím se zabývá ve volných chvílích.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články