Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plzeň vs. Sparta: Od blamáže na Letné k Procházkovu zatmění

Praha – Šlágr 11. ligového kola mezi plzeňskou Viktorií a Spartou nabídne další díl prestižních duelů mužstev, které v posledních letech vládnou českému fotbalu. Historie vzájemných soubojů sice ve srovnání s derby pražských "S" není tak bohatá, přesto čítá několik památných momentů. Pojďme si připomenout pět nejzásadnějších z nich. On-line reportáž z utkání sledujte od 18:00 na webu ČT sport.

1. Plzeňská bitva o přežití: květen 2006

V posledním ligovém kole sezony 2005/2006 přijela předposlední Plzeň pod vedením Františka Straky, tehdy miláčka sparťanských fanoušků, na Letnou. K uchování záchranářských nadějí nutně potřebovala proti pátému celku soutěže, který už neměl šanci soupeřit o vstupenku do pohárové Evropy, zvítězit. Když krátce po přestávce zvýšil Kousal náskok hostí na 3:0, fanoušci domácích začali slavit.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta – Plzeň: květen 2006

Závěrečnou část utkání povzbuzovali zejména kvůli osobě trenéra Straky soupeře. Jejich skandování vygradovalo během 60. až 70. minuty, neboť v souběžně hraném duelu třikrát bleskově udeřila Slavia na půdě Jihlavy, přímého konkurenta Plzně. Západočeši si tudíž za minutu dvanáct uchovali ligovou příslušnost i pro další sezonu. Stín pochybnosti však zůstal nad utkáním ještě dlouho po jeho skončení.

2. Gól-negól Pavla Horvátha: březen 2011

K historické jízdě plzeňských fotbalistů za premiérovým titulem výrazně přispělo vzájemné střetnutí ve Štruncových sadech z poloviny března. Vítězství 1:0 tehdy domácímu týmu vystřelil Spartou "odložený" záložník Pavel Horváth. Jeho brilantně zahraný přímý kop se v 16. minutě za bezmocně plachtícím brankářem Blažkem odrazil od břevna k zemi. Přešel míč celým objemem brankovou čáru? To dodnes nikdo stoprocentně říci nemůže.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň – Sparta: březen 2011

Technologie tzv. Jestřábího oka ještě neexistovala, takže rozhodující slovo měl hlavní rozhodčí. "Nebyl jsem přesvědčený, jestli to byl gól. Spíš jsem měl pocit, že se míč od břevna odrazil za čáru. Až podle signalizace asistenta jsme mohli začít slavit," popisoval šťastný střelec. Plzeň klíčový duel sezony zvládla a rivala z Letné v celkovém pořadí odsunula na druhé místo.

3. Limberského skokanská show: září 2012

Horváthův diskutabilní gól zůstal nějakou dobu trnem v oku sparťanským příznivcům. Mnohem silnější vlnu negativních emocí nicméně vyvolala Limberského nafilmovaná penalta ze sezony 2012/2013, jež rozhodla o domácím vítězství Plzně 1:0. Hlavní rozhodčí Radek Matějek po inkriminovaném momentu obdržel od disciplinární komise trest na pět utkání. Započala také kauza tzv. Křetínského kabely.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň – Sparta: září 2012

Další těsné vítězství nad Spartou pomohlo Viktorii v konečném zúčtování nejvyšší soutěže k zisku druhého ligového primátu. Pražané naopak potřetí za sebou skončili těsně pod vrcholem. Od zmíněného duelu se během vzájemných soubojů nesmiřitelných rivalů ozývá z tribun letenského stadionu celorepublikově známý pokřik směřující k reprezentačnímu obránci.

4. Třináctá komnata Milana Petržely: květen 2014

Následující sezonu ovšem naprosto dominovala Sparta. Během ročníku jen jednou prohrála a ziskem 79 bodů vytvořila nový rekord samostatné české ligy. Podpořila jej navíc ziskem domácího poháru. Ve finále totiž zdolala právě plzeňské fotbalisty. Zápas, který se odehrál na slávistickém stadionu v Edenu, bůhvíjakou podívanou divákům nenabídl. Západočechy poslal čtvrt hodiny před koncem do vedení Řezník a vše směřovalo k jejich triumfu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň – Sparta: květen 2014

V páté minutě nastavení však zahrál rukou ve vápně Petržela, což neuniklo pozornosti hlavního rozhodčího. Nařízenou penaltu chladnokrevně proměnil Hušbauer – 1:1. O držiteli trofeje musel rozhodnout až nekonečný rozstřel ze značky pokutového kopu. Vítěze určila desátá série. Smolař utkání Petržela, na němž šla bez hlubšího zkoumání snadno rozpoznat psychická nepohoda, selhal, a Kadeřábek vzápětí zajistil Spartě ceněný double.

5. Procházkův červený blikanec: listopad 2015

Poslední vzájemný duel v Doosan aréně nabídl velice zajímavou zápletku. Svěřenci Zdeňka Ščasného do utkání vstupovali jako vedoucí celek Synot ligy, od 41. minuty hráli proti deseti, přesto nakonec z města pivovarů odjížděli bez zisku jediného bodu. Nepochopitelný zkrat kapitána Procházky, který rozhodčí Příhoda ocenil červenou kartou, totiž domácímu týmu paradoxně pomohl.

Procházka v souboji s Matějovským, po kterém svého soupeře inzultoval
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Po změně stran měli Plzeňští i přes početní nevýhodu více ze hry a za svou aktivitu byli odměněni vedoucím gólem, když Kováříkův centr z rohového kopu usměrnil mimo Bičíkův dosah stoper Baránek. Šest minut před koncem navíc fanoušky červeno-modrých podruhé rozradostnil Petržela. Spartě sice v nastaveném čase vykřesal naději pohotový Juliš, ale více než korekci skóre už letenský tým nestihl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články