Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pět nástrah, se kterými se Sparta musí vypořádat proti Bernu

Praha - Sparta má před sebou klíčový podzimní zápas s Young Boys. Pokud neprohraje, postoupí do jarní fáze Evropské ligy, čímž by prodloužila výtečnou sérii českých klubů. Ty se ze skupinové fáze kvalifikovaly do vyřazovacích bojů již čtyřikrát v řadě. V cestě je však mnoho úskalí, a aby se Sparta dostala mezi 32 nejlepších, musí se popasovat minimálně s následujícími. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 20:35.

David Lafata bude nejspíš v utkání proti Bernu chybět. Jak se s jeho případnou absencí Sparta vypořádá?
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

1. Vypořádat se s absencemi

Spartu přes podzim trápila rozsáhlá marodka a v zápase jí stále budou chybět stabilní články podzimní sestavy - brankář David Bičík a záložník Lukáš Vácha. Na hřiště se sice ve výborné formě vrátil Josef Hušbauer, brankářská dvojka Marek Štěch se se situací rovněž vyrovnala s klidem. Proti Neapoli se v dobrém světle vedle Marka Matějovského prezentoval i Lukáš Mareček.

Jenže Letenští se nejspíš budou muset obejít bez nejlepšího střelce a kapitána Davida Lafaty. "Zatím je to tak padesát na padesát. Buď to půjde, nebo ne. Není to velká bolest, ale je to na blbém místě a omezuje mě to. Při každém pohybu to cítím," přemítá Lafata. Právě Lafatovy góly přitom mohou chybět, útočník na podzim vstřelil celkem již těžko uvěřitelných 24 branek v 28 soutěžních zápasech.

Nahradit Lafatu by mohl Tomáš Přikryl, který se na hrotu objevil již v pohárovém utkání proti Příbrami. "Poslední zápasy a tréninky bez Davida naznačily, kdo by mohl být jeho alternací," nastínil trenér Lavička. Nepřítomnost kapitána však Spartu může omezovat, stejně jako to, že se Sparta bude muset vypořádat bez jeho schopnosti podržet míč a orientovat se dobře ve vápně při standardních situacích.

Přikryl naopak může nabídnout větší a rychlejší pohyb, a to jak při stylu založeném na protiútoky, tak při poziční kombinační hře. Tak jako tak bude muset Sparta jistým způsobem pozměnit herní pojetí.

2. Herní styl

Sparťanské pojetí tedy bude bez Lafaty jiné a v útočné fázi se Letenští možná budou muset více spoléhat na ambiciózní míče za obranu, pohyblivost a náběhy než na nacvičené kombinace. Důležité však bude především to, jakým způsobem k utkání přistoupí. Zdali budou vycházet spíše ze zajištěné obrany a spoléhat se na protiútoky - tak jako v neúspěšném utkání s Malmö - či na svůj tradiční styl.

První možnost Letenským příliš nesvědčí, což potvrzují sami hráči i trenér Lavička. "Na remízu hrát neumíme a ani nechceme, takže na to nebudeme spoléhat. Hraje se o hodně a jsme si toho plně vědomi," tvrdí stoper Holek. "Samozřejmě jsme si vědomi toho, že by nás remíza posunula k postupu, ale nechceme měnit náš styl hry," dodává kouč.

3. Špatná venkovní forma proti kvalitním soupeřům

Úspěch Sparty v posledních dvou sezonách vyplýval právě z pojetí hry, které je založené na držení balonu, neustálém pohybu bez míče na útočné polovině a vysokém presinku. To vše jsou však zásady, které se lépe aplikují doma či proti slabším soupeřům. Snad i proto se Letenským na hřištích kvalitních soupeřů příliš nedaří. Z Neapole si odvezli porážku 1:3, v Malmö rovněž prohráli o dvě branky, stejně jako v Plzni.

Něco velmi podobného zažívá v evropských pohárech i Barcelona, jejíž styl se snaží Sparta do jisté míry napodobit. Poziční kombinační hra je nicméně do velké míry závislá na kvalitě trávníku, velikosti hřiště i na nasazení soupeře, které obvykle bývá v domácím prostředí mnohem větší.

To vše jsou faktory, které Barcelona, a potažmo ani Sparta, nemohou příliš ovlivnit. A právě neschopnost ovlivnit dílčí aspekty jde do protikladu s filozofií, které předchází poziční kombinační hru. Jinými slovy - Sparta i Barcelona jsou mnohem nejistější, když nemohou kontrolovat průběh utkání, a tím pádem i mnohem zranitelnější.

4. Umělý povrch

Právě umělá tráva na stadionu Young Boys může Spartě dělat problémy při odskoku a předvídatelnosti přihrávek. Kvůli tomu, aby se s povrchem sžili, Letenští dokonce velmi netradičně odehráli odvetu osmifinále poháru na tréninkovém hřišti na Strahově.

Sparťané však již zkušenosti s umělou trávou mají i z letošní sezony, odehráli na ní utkání ve Zwolle. S reprezentačním výběrem se také mnozí hráči Sparty představili v Kazachstánu. "Na umělce se připravujeme už od minulého týdne, a kdo byl na zápase s Příbramí, tak viděl, že nebyl moc rozdíl mezi tím, jak hrajeme na umělce a jak na přírodní trávě," nebojí se reprezentační obránce Pavel Kadeřábek.

Sport
zdroj: ČT4

5. Psychická odolnost

Psychické rozpoložení Sparty v klíčových momentech je už delší dobu jistou neznámou. Letenští letos nezvládli kvalifikační boje o Ligu mistrů stejně jako předkola Evropské ligy v loňské sezoně. V té předloňské zase Sparta měla titul na dosah, jenže nakonec nedokázala udržet krok s Plzní a remizovala doma s Jihlavou a prohrála v Liberci i v Brně.

Na druhé straně však Letenští letos pod značným tlakem vyhráli mistrovský titul - přestože vyhořeli v Teplicích, kdy si jej poprvé mohli zajistit, a zároveň přišli o neporazitelnost - a stali se vítězi Poháru České pošty po penaltovém rozstřelu s Plzní. Splnili také požadované minimum v podobě postupu do hlavní fáze Evropské ligy. Nyní tak přichází další moment, který napoví o tom, zdali působení Vítězslava Lavičky na trenérském postu bude vnímáno jako více, či méně úspěšné.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články