Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Pelta už jednal o náhradě za Synot. Chceme příští sezonu klubům přidat, řekl

Praha – Na akci je potřeba udělat rychlou reakci. Předseda FAČR Miroslav Pelta tak po oznámení, že na konci sezony Synot skončí jako generální partner první ligy, začal jednat a na světě už jsou první výsledky. V posledních dnech se sešel s prvním adeptem na volnou pozici a další dva hodlá v blízké době oslovit. "Prostředky pro kluby budou v příští sezoně minimálně na současné úrovni," věří.

O předsedovi FAČR a vlastníkovi Jablonce je veřejně známo, že je schopný byznysmen, který umí zajistit dostatek financí. To se potvrzuje už nyní. Čtyři dny poté, co skupina Synot oznámila, že v létě skončí se sponzoringem první ligy, už jednal s prvním možným nástupcem a v hlavě má i další.

"S jedním z partnerů jsem se sešel už o víkendu. Dva budu ještě kontaktovat. Usoudil jsem, že je to pro ně velká příležitost a když jim dáme nabídku, budou o ní vážně uvažovat," řekl Pelta.

O jaké firmy se jedná, nechtěl zatím prozradit. Naznačil však, že by mohlo jít opět o společnosti, které se zaměřují na sázky. "Sázkový byznys byl vždy jeden z mála segmentů, kde je vícero firem, jež měly zájem reklamu propagovat. Synot sice odešel ze sportu, ale jsou tady další sázkové kanceláře, takže v této oblasti je velký potenciál najít náhradu," prozradil předseda FAČR.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta: Máme dva až tři směry, kterými se můžeme po Synotu vydat

Pelta také nepochybuje, že se mu podaří najít minimálně stejně silného partnera. Odchodem Synotu českému fotbalu vznikla ztráta více než padesát milionů. Podle něj však je o český fotbal velký zájem a domácí kluby se tak nemají důvod o příspěvky obávat. Dokonce by se teoreticky mohly těšit ještě na lepší podmínky než doposud.

"Fotbal je v Česku pořád sportem číslo jedna a díky postupu na Euro máme nyní určitý finanční polštař, abychom dodrželi veškeré své závazky. Chci veřejně říct, že prostředky pro kluby budou v příští sezoně minimálně na současné úrovni. Cílem ale je, aby byly ještě před oznámením nového generálního partnera vyšší. Máme totiž jiné smlouvy, které se podařilo dotáhnout, takže ty nám umožní zajistit dostatek zdrojů," prohlásil Pelta, podle kterého nenastane situace, že by k prvnímu červenci nebyl znám nový generální sponzor.

Konec sponzoringu Synotu, který se rozhodl ukončit podporu kvůli zvýšené dani z hazardu, však nezasáhl pouze ligu a Spartu a Jablonec. O peníze přijdou také basketbalisté Nymburka či Česká unie sportu. Pelta, který je místopředsedou ČUS ale věří, že i zbylé subjekty ztrátu zvládnou. "Našim úkolem je nyní sehnat finance ve stejné výši od někoho jiného, což věřím, že se nám podaří," dodal.

S financováním sportu by v budoucnu měl pomoci i stát. Ministr financí Andrej Babiš například vzkázal, že v příštích letech podpoří sport o 2 až 3 miliardy korun, podle toho, kolik zvýšená daň z hazardu státu přinese. Na program sněmovny nyní navíc přichází další novela, která by měla regulaci hazardu ještě zvýšit.

Pelta spoléhá i na ministryni školství Kateřinu Valachovou, jež mu rovněž přislíbila vyšší příspěvky do sportu. "Pani ministryně chce, aby v roce 2017 šlo do sportu 6 miliard. To by byl velký posun," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články