Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Peking zbrojí na další olympiádu. Poručíme sněhu, zní z Číny

Peking - Šance Pekingu na pořádání zimní olympiády v roce 2022 rostou. Odpadla už většina kandidátů a kvůli penězům odstoupilo i norské Oslo, které bylo dosud považováno za favorita. Číně tak konkuruje už jen Kazachstán se svou metropolí Almaty. Peking mluví o skromnějších hrách, pro které by využil většinu sportovišť postavených pro letní olympiádu před šesti lety.

Peking usiluje o ZOH 2022
zdroj: ČT24

Hlavní arénou pro ZOH 2022 by byla národní pýcha a symbol mocné Číny – stadion Ptačí hnízdo, kde se teď občas hraje fotbal a v sezóně výpravná představení. "Od roku 2009 se tu konalo 160 velkých sportovních a kulturních představení, třeba mezinárodní fotbalové zápasy, jezdecké soutěže a závody aut," přibližuje ředitelka marketingu Tung Čchen-ming. Stadion stál 480 milionů dolarů, údržba vyjde na 11 milionů ročně. Aréna si na sebe nemá šanci vydělat.

Je nám líto, video expirovalo.
Peking chce přebít Almaty a pořádat ZOH 2022

Plavecký bazén Vodní kostka má o poznání širší využití. Část slouží jako akvapark, i když momentálně je v rekonstrukci. Úspěšný je i basketbalový stadion, jenž plní propagační akce a koncerty. Pokud Peking zimní olympiádu získá, fanoušci by tam chodili na hokej a krasobruslení.

Zatímco v roce 2008 chtěla Čína zapůsobit a předvést se jako velmoc, pro rok 2022 je pragmatičtější. Olympiádu by využila k podpoře turistiky a místní ekonomiky. Jako základ by posloužila většina existujícího zázemí.

Logo Pekingu pro kandidaturu na ZOH 2022
zdroj: ČT24

Protože Peking postrádá hodně sněhu, zimní sporty by se konaly na třech místech spojených rychlovlakem. "V Čang-ťia-khou je přes 90 sjezdovek a běžkařských tras odpovídajících mezinárodním standardům. Kvůli hrám bychom nemuseli moc utrácet," vysvětluje Wang Chuej z Komise pro pořádání zimní olympiády.

Přestože Čína má peníze i zázemí, kritici upozorňují na morální zábrany. Letní Hry dostala díky očekávání, že uvolní autoritářský režim a zlepší lidská práva, jenže nic z toho se nestalo.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články