Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pechsteinová udala sama sebe

Berlín - Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová podala sama na sebe udání kvůli podezření z porušení pravidel o dopingu. Adresovala je Mezinárodní antidopingové asociaci WADA, její německé pobočce NADA, Mezinárodnímu bruslařskému svazu ISU a německé federaci DESG. Pechsteinová si tímto krokem chce vymoci znovuotevření kauzy, za kterou v roce 2009 dostala dvouletý distanc, aniž měla pozitivní test na zakázané látky. Devětatřicetiletá soupeřka Martiny Sáblíkové se s trestem nikdy nesmířila a jejím cílem je slyšet osvobozující verdikt.

Claudia Pechsteinová
zdroj: isifa/EPA autor: Friso Gentsch

Pechsteinová žádala o opětovné otevření případu opakovaně, ale ISU ji nevyslyšela. Nyní německá závodnice dala jmenovaným organizacím ultimátum. "Očekávám stanovisko do 14. října. Pokud se mým oznámením nebudete zabývat, budu žádat proces u CAS (mezinárodní sportovní arbitráže) kvůli nečinnosti," uvedla Pechsteinová na svém webu.

ISU před dvěma lety slavnou Němku distancovala bez přímých důkazů kvůli podezřelým hodnotám retikulocytů v krvi na mistrovství světa v Hamaru. Pechsteinová nařčení z dopingu odmítá a tvrdí, že má abnormální hodnoty dědičně po svém otci.

Poté, co se letos vrátila na ledové ovály, přineslo nové testování její krve obdobné výsledky, které předtím vedly k trestu. Pechsteinová, jež na letošním mistrovství světa vybojovala nečekaně bronz na trati 5000 metrů, proto očekávala, že ISU případ znovu otevře, ale nestalo se tak. "Udala jsem se s plným vědomím toho, že teoreticky z toho může být nový případ, nový proces a i nový verdikt o vině, který by přinesl doživotní trest," uvedla Pechsteinová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články