Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pásky z Nagana aneb dokument o hokejovém turnaji století

Vyprávění známého příběhu o hokejovém turnaji v Naganu prostřednictvím dosud neodvysílaných záběrů s využitím reakcí tehdejších účastníků? Přesně takový je originální dokument režiséra Ondřeje Hudečka, který film natočil pro Olympic Channel. Po světové premiéře uvede Česká televize Pásky z Nagana (v originále jako The Nagano Tapes) poprvé 27. března na programu ČT 1 od 20:55, v repríze pak 29. března na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 20:35.

Čeští hokejisté ovládli olympijský turnaj v Naganu 1998
zdroj: ČTK/AP autor: Paquin Denis

Kdo by neznal příběh českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu. Na turnaji století v roce 1998 šokoval Hlinkův výběr celý hokejový svět, když na cestě za zlatem postupně vyřadil Spojené státy, Kanadu a ve finále zdolal Rusko. Hudečkův dokument však nenabízí pouze památné sestřihy z jednotlivých zápasů, ale také dosud nepublikované ukázky či netradiční kamerové záběry.

"Ukrývaly se v archivech Mezinárodního olympijského výboru, který pro každou olympiádu vytváří oficiální film, ten vznikl i v roce 1998. Natáčel se na kamery IMAX, měl omezenou distribuci a není v současnosti veřejně dostupný. A záběry z tohoto dokumentu i nepoužité záběry se objeví v našem filmu," uvedl Hudeček při příležitosti vysílání dokumentu v Českém domě na Hrách v Pchjongčchangu.

Kromě perfektních záběrů se mohou diváci těšit také na retrospektivní výpovědi tehdejších přímých aktérů z řad hráčů, funkcionářů, ale i novinářů včetně Roberta Záruby. V dokumentu tak vystupují například Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Roman Hamrlík, Petr Svoboda, Slavomír Lener, Brett Hull, Theoren Fleury, Eric Lindros nebo Alexej Jašin.

Hudečkův film v produkci Franka Marshalla si však všímá nejen sportovního úspěchu českého týmu, ale příběh staví zejména na zasazení hokejového turnaje do dobového kontextu 90. let 20. století v České republice s odkazem na historický vývoj státu v propojení s hokejovými událostmi od období pražského jara. Dokument tak analyzuje celospolečenský fenomén a jeho přesah, který hokej reprezentoval v československém a následně českém diskurzu.

Podívejte se na trailer k dokumentu The Nagano Tapes:

Specifika hokejového, ale i politického života v tehdejším Československu představuje dokument na konkrétním příběhu Petra Svobody, který se do dějin nejen českého hokeje zapsal vítězným gólem proti Rusku v olympijském finále, po kterém se Češi radovali ze zisku zlatých medailí.

O těžkých začátcích v NHL pak vypráví také Dominik Hašek a Jaromír Jágr, kteří byli na začátku poslední dekády minulého století mezi prvními hokejisty z bývalého východního bloku, kteří se přesunuli do zámoří a museli se vypořádat s nejrůznějšími nástrahami včetně nehostinného severoamerického hokejového prostředí.

Zdroj
ČT sport, youtube.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články