Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Partie s Kasparovem? Nebyla šachově nejlepší, ale výhra je památná, řekl Navara

St. Louis – Bylo to pro něj překvapení. Nečekané pozvánky na turnaj série Grand Chess v St. Louis si šachista David Navara ale velmi považoval. Nakonec skončil poslední, udělal podle svých slov řadu chyb, na některé partie však jen tak nezapomene. Porazil legendárního Garriho Kasparova i mistra světa v bleskovém šachu Sergeje Karjakina.

David Navara a Garri Kasparov
zdroj: ČT sport

"Turnaj se mi velmi líbil, byl výborně organizovaný. Byla to elitní akce, kterých se obvykle neúčastním. Jsem rád, že jsem měl příležitost si tam zahrát," prohlásil ve Sportovních zprávách Navara.

Česká šachová jednička zaznamenala na turnaji úspěchy především v první ze tří částí. V rapid šachu, ve kterém má každý z hráčů na své tahy 25 minut, dokázal český velmistr při první vzájemné konfrontaci porazit Kasparova. Právě s ním a s dalším exmistrem světa Višvanáthanem Ánandem se Navara dělil po třech sériích v rapid šachu o osmou příčku.

"Partie s Garrim Kasparovem nebyla šachově nejlepší, ale výhra je památná," uvedl Navara. Žádná speciální příprava na něj neproběhla. "Hrál jsem s ním jako s kterýmkoli jiným špičkovým hráčem," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Navara o duelu s Kasparovem: Hrál jsem s ním jako s kýmkoli jiným

Další dvě části turnaje v St. Louis patřily soutěži v bleskovém šachu s pětiminutovým limitem, kde se Navarovi vůbec nedařilo. Po prvních devíti partiích klesl na poslední desáté místo, na kterém zůstal se ziskem 13 bodů i po závěrečných devíti partiích. Nepomohly mu ani výhry nad Levonem Aronjanem a Karjakinem, který tuto část turnaje ovládl.

Jak trénují ti nejlepší na takový druh turnaje? "Většinou přípravu změní, ale já jsem ji nezměnil a na to jsem také doplatil," podotkl Navara.

"Své vystoupení nehodnotím pozitivně. Udělal jsem příliš mnoho chyb. Podařilo se mi ale pár dobrých partií," připomenul právě duely s Karjakinem v rapid i bleskovém šachu a s Aronjanem, který celý turnaj ovládl.

Nyní čeká Navaru velký turnaj Světového poháru v Tbilisi, který se netradičně hraje vyřazovacím způsobem. "Bude tam hrát téměř kompletní světová špička," upozornil. Finálovou účastí se dá postoupit i do Turnaje kandidátů, tedy na další stupínek pro případný zápas o titul mistra světa. Navaru čeká v prvním kole zkušený islandský velmistr Johann Hjartarson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články