Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Paralympionička Kulíšková: Při závodě není čas myslet na strach

Praha – Zatímco na olympijských hrách jsou sjezdařské soutěže v plném proudu, na své vystoupení se připravuje zrakově postižená česká sjezdařka Anna Kulíšková. Na paralympijských hrách ve Vancouveru bude obhajovat stříbrnou medaili ze super-G. I když téměř nevidí, řítí se po sjezdovkách až stokilometrovou rychlostí. Startovat bude ve všech pěti disciplínách. Kulíšková si věří spíše v těch méně točivých.

Na svou oční vadu je zvyklá odmalička. "Lyžování mě baví, ať s oční vadou, nebo bez," řekla Kulíšková. Strach si při závodech nepřipouští. "Člověk se snaží myslet na samotný závod, aby se mu to povedlo, a není tam čas myslet na nějaký strach."

Problémy pociťuje spíše v točivých disciplínách. "Tam je třeba jet co nejblíže k tyčím, a tím, že ty tyče nevidím, nevím, jak jsem daleko od nich a nemohu jet tak blízko," svěřila se Kulíšková, která své největší úspěchy vybojovala ve sjezdu. Kromě olympijské medaile je majitelkou i malého křišťálového glóbu v této disciplíně za sezonu 2008/2009.

Přestože Kulíšková se cítí být dobře připravená, ví o své slabině. "Co se týče fyzičky, cítím se určitě dobře. Ale mně se daří dojíždět asi padesát procent závodů, takže těžko říct, jak to vyjde ve Vancouveru," uvedla Kulíšková.

Do paralympiády v Turíně jezdila se svým otcem. Nyní s Kulíškovou jezdí jako trasérka Michaela Hubačová. Paralympijské hry začínají 12. a skončí 21. března.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články