Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Ovlivní virus zika účast v Riu? Sportovcům nebudeme nic nakazovat, říká Doktor

Praha – Český olympijský výbor nechce v souvislosti s virem zika a jeho šíření v Jižní Americe obecně rozhodovat o účasti či neúčasti na Hrách v Riu. Sportovcům poskytuje všechny dostupné informace, rozhodnutí nechá na každém jednotlivci. Podle vedoucího české olympijské výpravy Martina Doktora se vytvořila v Evropě větší mediální bublina, na druhou stranu to ale není podle něj na škodu, problém alespoň může najít rychlejší řešení.

"Nebudeme se rozhodovat o účasti nebo neúčasti. To je jasná věc. Individuálně lidé mohou zvažovat, jestli jet, na základě informací, které budou mít. Bude to na individuálním rozhodnutí sportovců. Nikdo jim nebude nic nakazovat, to se nedělá," prohlásil Doktor v Interview ČT24.

Už i Česko zaznamenalo první případy nakažení virem zika. Podle ministerstva zdravotnictví nehrozí šíření infekce. Varování před virem se ale vztahuje na všechny, kteří do postižených oblastí cestují. Mezi nimi jsou i sportovci, kteří se připravují na olympijské hry v Brazílii.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor v Interview ČT24: Mediální bublina kolem viru zika je větší než sám problém

"Český olympijský výbor bere zdraví sportovců a jejich bezpečnost jako svoji prioritu. Veškeré informace, které dostáváme z organizačního výboru, z MOV nebo ze Světové zdravotnické organizace předáváme dále na sportovní svazy," ubezpečil Doktor.

Martin Doktor:

"Mediální bublina je větší než samotný problém."

Už dříve naznačil šéf Keňského olympijského výboru Kipchoge Keino, že by sportovci z africké země kvůli viru zika mohli zvážit neúčast na Hrách v Riu. Vedoucí výpravy Stephen Soi však ujistil, že přípravy na hry běží podle plánu a že takový krok není na pořadu dne. Americký olympijský výbor doporučil všem svým svazům, aby v zájmu bezpečnosti sportovců situaci zvážily a nechaly rozhodnutí o cestě do Brazílie na každém jednotlivci. Další země zatím žádné doporučení nevydaly a neuvažují o neúčasti.

Podle šéfa české výpravy je celá situace více vyhrocená v Evropě než v Jižní Americe. "'Panika', která kolem toho panuje především tady v Evropě, je veliká. Bublina je tady na této straně oceánu o trochu větší než přímo v Brazílii," uvedl Doktor.

Na druhou stranu je to ale podle něj dobře. "Ještě nějaký čas do olympijských her máme a je čas, aby se to řešilo… Z toho můžou vyplynout následné finanční dotace na řešení problému, což je důležité," zdůraznil Doktor.

Virus se zatím šíří nejvíc právě v Latinské Americe, odborníci se obávají jeho rozšíření do Afriky a Asie. Kvůli viru, proti němuž dosud není žádný lék ani vakcína, platí celosvětový stav nouze. Postihuje nejvíce těhotné ženy a má velký vliv na zdraví nenarozených dětí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články