Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Organizátoři zkrátí po tragické nehodě sáňkařskou trať

Whistler (Kanada) - Po páteční tragické nehodě, při níž zemřel gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, zkrátili organizátoři trať, na níž budou muži bojovat o olympijské medaile. Několik hodin před startem soutěží rozhodla komise světové federace FIL, že sáňkaři pojedou z nižšího startu pro ženy. Před prvním ze čtyř soutěžních kol, jež je na programu v neděli ve 2:00 SEČ, absolvují muži z nového startovního prostoru dva tréninky. Federace také podle agentury APA zvažuje, že pošle ženy a dvojice na trať z nižšího startu pro juniory. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Mužská trať se po posunutí startu zkrátí zhruba o 200 metrů a přijde o dvě zatáčky. Sáňkaři tak nebudou dosahovat takových rychlostí jako například Kumaritašvili, jenž se podle odhadů řítil v závěru rychlostí 145 km/h. "I z ženského startu vyhraje ten nejlepší," uvedl po změně německý šéftrenér Norbert Loch.

Mezinárodní federace už v pátek po tragédii oznámila, že dojde k úpravám dráhy v místě, kde vyletěl z trati nešťastný Gruzínec. Jednadvacetiletý Kumaritašvili nezvládl poslední 16. zatáčku zvanou Thunderbird a zadní částí těla byl vymrštěn na ocelové nosníky vedle ledového koryta. Z preventivních důvodů nechají organizátoři zvýšit v tomto místě zábrany.

Tragédií mladého Gruzínce vyvrcholila série nehod na whistlerské dráze, kterou někteří závodníci a trenéři od jejího postavení kritizovali jako příliš rychlou a nebezpečnou. Po fatální nehodě, k níž došlo jen několik hodin před slavnostním zahájením her, nebylo dokonce jasné, zda sáňkařské soutěže opravdu dnes začnou.

Federace FIL po vyšetření havárie označila za příčinu jezdeckou chybu, nikoli závadu na dráze.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články