Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ondra nepolevuje. Jako první přelezl dvě nejtěžší cesty v Rumunsku

Adam Ondra předvedl další skvělé výkony. Tentokrát se zaměřil na lezecké lahůdky na Balkáně. Jako první na světě přelezl dvě nejtěžší skalní cesty v Rumunsku. Cesta Black Cobra v sektoru Cascada Vanturatoarea má obtížnost 9a, cesta Stone Butterfly dokonce 9a+. Hranice sportovního horolezení v tomto regionu Ondra posunul při natáčení šestidílného cestopisu Balkánem nahoru a dolů, který připravuje Česká televize.

Je nám líto, video expirovalo.
Obdivuhodný výkon Adama Ondry na obtížné stěně

Sportovní lezení zatím v Rumunsku není příliš rozšířené, dosud zde byla nejvyšší přelezená obtížnost 8b+, kterou v minulých dnech Ondra nejdříve posunul zdoláním cesty Black Cobra.

"Málokdy je stěna převislá hladká deska jako tady. Chytů je tady tak akorát, aby stěnu bylo možné vylézt. Kdyby jeden jediný chyběl, už to nepůjde. Příroda to tady vytvořila tak, že jde o těžké lezení, ale ještě stále to jde," uvedl Ondra.

Navzdory nepřízni počasí pak zdolal ještě o stupínek obtížnější cestu Stone Butterfly. "Rozhodně to nebylo úplně přímočaré, první dva dny jsem bojoval s vysokou vlhkostí. Třetí den počasí vypadalo ještě hůř, ale i tak jsme se rozhodli v dešti pro pětačtyřicetiminutový výšlap pod skály a ukázalo se, že to nebylo až takové bláznovství. Cesta byla překvapivě suchá, a i přesto, že na první i druhý pokus toho dne jsem spadnul z horní části, nakonec se mi podařilo sesbírat zbytky posledních sil na poslední úspěšný pokus," popisoval Ondra.

Pětadvacetiletý Ondra dlouhodobě patří k nejlepším sportovním lezcům na světě. Je trojnásobným mistrem světa a v poslední době se věnuje hlavně lezení v přírodě. V listopadu 2016 ho proslavilo překonání patrně nejtěžší vícedélkové cesty světa Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitském národním parku v USA. Loni v září pak zdolal nejtěžší cestu světa v norském Flatangeru a zavedl tak nový stupeň obtížnosti 9c. Vyneslo mu to sedmé místo v loňském ročníku ankety Sportovec roku.

Rumunsko - země horolezectví zaslíbená

Rumunsko je první z několika zemí, ve kterých štáb České televize cyklus Balkánem nahoru a dolů natáčí. Úvodní díl vzniká v chráněné krajinné oblasti Domogled v údolí Cernei nedaleko od Herkulových lázní v Rumunsku. V celé zemi se s horolezectvím teprve začíná, ale nejlepší lezci světa už začali objevovat unikátní krásu zdejších stěn. Dosud nejobtížnější cesta, kterou kdo v Rumunsku překonal, měla obtížnost 8b+.

"Když to člověk vidí přímo na místě, tak chápe, že sleduje absolutní světovou špičku," reagoval na sportovní výkony Adama Ondry režisér Petr Horký. "Máme tu čtyři kamery. Jeden kameraman je na zemi, druhý visí na soustavě lan ve stěně, další má vzdálenou kameru na celkový záběr a nechybí ani dron, aby byla vidět perspektiva celé obrovské stěny," upřesnil režisér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články