Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Ondra je nejlepším lezcem na světě, v lezeckém desetiboji ho však kamarádi překonali

Ostrava – Zábava pro diváky, pořádná makačka pro účastníky. Takový byl pátý ročník netradičního lezeckého desetiboje, který s přáteli vymyslel Adam Ondra, a kterého se i letos zúčastnilo deset nejlepších českých lezců. Ondra, který bývá považován za nejlepšího lezce na světě, a jenž koncem roku zdolal v rekordním čase kolmou stěnu Dawn Wall v Yosemitském údolí, se tentokrát musel sklonit před svými soupeři.

Je nám líto, video expirovalo.
Lezecký desetiboj Ondrovi pane neříká

Deset lezeckých "desetibojařů" čekalo deset silových, rychlostních či vytrvalostních disciplín bodovaných jako v atletickém desetiboji, jejich klání přilákalo i řadu diváků. "Snad to má úspěch. Motivuje to do tréninku a už jen se zúčastnit desetiboje je samo o sobě dobrý trénink," myslí si Ondra.

Nejlepší silové předpoklady potvrdili bratři Stráníkové, první Martin a druhý Štěpán za sebou nechali loňského vítěze Jakuba Konečného. Adam Ondra skončil až pátý. Pokořitel Dawn Wallu je ale důkazem, že hrubá síla není vše. "Základem je vědět, jak lézt co nejefektivněji, ale pak samozřejmě mít ten komfort trochu síly navíc se hodí," směje se Ondra.

A jeho soupeři zase přiznávají, že desetiboj a skutečné lezení jsou dvě velmi odlišné věci. "Tady skončil na pátém místě, ale na stěně nás slupne jak malinu," uznale dodal vítěz Martin Stráník.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články