Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Olympijský výbor schválil novinky. V Pekingu se představí monobobistky, v Tokiu basketbal 3x3

Genderově vyrovnanější olympijské hry. To byl cíl Mezinárodního olympijského výboru při rozšiřování programů zimních a letních olympijských her. V Pekingu v roce 2022 přibude sedm disciplín včetně smíšené soutěže ve skocích na lyžích nebo jednomístného bobu žen. Na zasedání v Lausanne se také potvrdil program letních her v roce 2020 v Tokiu, kde se rozdělí rekordních 339 sad medailí.

Bobistka Mariama Jamankaová
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Na zimní olympiádě v Číně budou mít premiéru také soutěže mužů a žen v lyžařském big airu a smíšené závody ve snowboardcrossu, short tracku a akrobatickém lyžování. "Přidáním těchto disciplín jsme opět ukázali, že chceme Hry pro mladé a Hry genderově vyrovnané," uvedl olympijský výbor v prohlášení.

Změny programu sice znamenají, že oproti letošním Hrám v Pchjongčchangu klesne počet účastníků o 41 na 2892 sportovců, vzroste však počet žen z 41 na 45,44 procenta. Projeví se na tom mimo jiné i rozšíření ženského hokejového turnaje o dva týmy. Naopak o 20 míst přijde biatlon, lyžařské a snowboardové disciplíny budou zeštíhleny o 41 sportovců a rychlobruslení o 26.

Je nám líto, video expirovalo.
Na zimní olympiádě v Pekingu přibude sedm disciplín včetně monobobistek

Bobistky chtěly spíš disciplínu čtyřbobů

Přední světové bobistky překvapilo rozhodnutí přidat ženský závod v jednomístných strojích. Bojovaly totiž za zařazení čtyřbobů a hodlají v tom pokračovat. "Přidání další soutěže bobistek je bezesporu historický okamžik a důvod k oslavě," uvedla na Facebooku Elana Meyersová Taylorová, čtyřnásobná mistryně světa a medailistka ze tří posledních olympiád.

"Navíc je to moje oblíbená disciplína, protože patřím k nejrychlejším pilotkám. Ale na druhé straně jsem zklamaná, protože jsme bojovaly za zařazení ženských čtyřbobů. A budeme bojovat dál," dodala americká reprezentantka.

MOV rovněž schválil program letních Her v Tokiu, kde se poprvé představí například skateboarding, surfing a basketbal 3x3. Celkem se v Japonsku rozdělí rekordních 339 sad medailí ve 33 odvětvích. Před dvěma lety v Riu de Janeiro se bojovalo o 306 sad medailí ve 28 sportech.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články