Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Olympijský víceboj opět vtrhne do škol. Rozpohybovat má až 200 tisíc dětí

Praha – V Česku sportuje pravidelně jen 28 procent populace. Děti tráví v průměru 4,5 hodiny denně u televize, počítače nebo tabletu a od roku 1995 se zpětinásobil počet obézních dětí. Tento nepříznivý trend se snaží zvrátit projekt Českého olympijského výboru pod názvem Sazka Olympijský víceboj. Motivovat děti na základních školách mají i špičkoví čeští olympionici.

Účastníci olympijského víceboje
zdroj: ČT sport

Loňského pilotního ročníku se během pouhých dvou měsíců zúčastnilo víc než 91 tisíc školáků. A letos jsou ambice ještě větší. "Pro tento rok plánujeme kolem 150 až 200 tisíc dětí," prohlásil marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Rozpočet je vyšší díky titulárnímu partnerovi projektu Sazce. "Ambicí je zapojit více škol. Zároveň jsme se domluvili s Robertem Změlíkem, který na základních školách dlouhodobě připravuje projekt Odznak všestrannosti olympijských vítězů. V neposlední řadě je tu projekt, který by měl dát každému dítěti report. Na základě dovedností mu nabídne paletu sportů, kterým se může dítě věnovat," dodal Tesař.

Olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík:

"Jde nám především o masy a o to, aby tělesná výchova byla opět tím nejoblíbenějším předmětem na základní škole, což bohužel v posledních letech vyprchalo."

Organizátoři připravili osm disciplín, které otestují fyzické schopnosti dětí – rychlost, hbitost, ohebnost, silovou vytrvalost, rovnováhu, vytrvalost, výbušnost a sílu. "Nejen, kdo sportuje nezlobí, ale také kdo sportuje, vytváří si skvělý základ pro to, aby měl lepší imunitní systém a aby předcházel nemocem," zdůraznil olympijský vítěz v desetiboji z olympijských her v Barceloně Robert Změlík.

Projekt se dočkal velkého ohlasu i u vrcholových sportovců. "Mám radost, že se do projektu zapojují aktivní sportovci. Loni s námi celý rok odjezdili Vávra Hradilek a Veronika Vítková, letos je to Mirka Knapková a Kiki a Maki. Jsou to všechno tváře, které děti motivují," uvedl Tesař.

Je nám líto, video expirovalo.
Chystá se 2. ročník olympijského víceboje

"Udělali jsme ve školách docela velký kus práce. Interakce mezi sportovci a dětmi byla úžasná. Plnily disciplíny a plnily je poctivě a hrozně rády," uvedl stříbrný olympijský medailista z Londýna Vavřinec Hradilek.

Registrace do programu bude probíhat od 23. září. Druhý ročník olympijského víceboje bude probíhat po celý školní rok. A nezáleží na tom, jestli se zúčastní škola z malé vísky, nebo velkého města. "Nehodnotíme školy podle toho, jakou mají výkonnost, ale podle počtu dětí, které se z celkového počtu do projektu zapojí," vysvětlil Tesař.

Sazka Olympijský víceboj

Start registrace: 23. září 2014

Závěrečné vyhodnocení: červen 2015.

O co se soutěží: Nejlepší školy si rozdělí finanční odměny. Startovní sety se sportovním vybavením získá prvních 500 přihlášených škol, nejaktivnější školy v průběhu projektu si vybojují účast Olympijských hlídek a tréninky se sportovci.

Ambasadoři projektu: Vavřinec Hradilek, Veronika Vítková, Mirka Knapková, Markéta Sluková, Kristýna Kolocová, Ondřej Bank, David Svoboda, Martina Sáblíková a členové Českého klubu olympioniků.

zdroj: www.olympic.cz

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články