Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Olympijský magazín slaví 300. díl. Je to vlajková loď ČT sport, říká moderátor Jan Smetana

Praha – Rozhovory s talentovanými i hvězdnými sportovci, reportáže ze zajímavých akcí, představení nových sportovních projektů i hitparáda výjimečných momentů. Nejen takové bohaté menu nabízí každý týden Olympijský magazín. Na obrazovce ČT sport se brzy objeví jeho 300. vydání. "Je to moje srdcovka a originální, původní magazín," říká dramaturg a moderátor pořadu Jan Smetana. Premiéru jubilejního dílu Olympijského magazínu sledujte na ČT sport ve středu 1. února od 17:20.

Moderátor Jan Smetana
zdroj: ČT sport

Zavedený pořad převzal zhruba před rokem, proměnil jeho tvář a dál vymýšlí inovace, které by mohly Olympijský magazín zatraktivnit a posunout kupředu. Moderátor hlavní sportovní relace České televize Branek, Bodů, Vteřin je rád, že při formování nového vzhledu dostal volnou ruku. "Jirka Ponikelský (výkonný ředitel ČT sport, pozn. red.) mi řekl: 'Udělej si to, jak chceš.' A to je právě to, co mě na tom začalo bavit," říká Smetana, který pořad přebíral po 251. dílu.

Ten jubilejní se bude věnovat například bronzovému medailistovi z Ria Jiřímu Prskavcovi. "Protože se rozdává vysvědčení, zašli jsme s ním do školy, divákům řekne, jaký byl student, co dělal o velké přestávce."

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský magazín

Výrazně zkrátil příspěvky, zrušil některé rubriky s cílem především reagovat na aktuální dění. "Zkrátka to, co zajímá nás i diváky. Děláme hitparádu kuriozit nebo téma sportů, se kterými sportovci začínali. Třeba Barboru Strýcovou, která dělala krasobruslení. Nebo si řekneme, že nás zajímá, jak skokané na lyžích odbourávají strach a natočíme to," líčí Smetana.

Líbí se mu, že si s přípravou může doslova vyhrát. "A olympijský sport je rozmanitý. Třeba: co se honí hlavou sportovci, když běží maraton na 40 km? Nebo téma těhotných sportovkyň, které se vrací zpátky do závodů. Prostě nás to zajímá, tak si řekneme, že se do toho ponoříme a uděláme to. Otázku, kterou si můžeš položit a najít na ni odpověď."

Sport
zdroj: ČT4

Záměrem týmu Olympijského magazínu je, aby byl pořad stoprocentně autorský. "Aby nic nekopíroval a všechno, co tam máme, aby šlo od nás. To je obsahový základ. A pak ten formální – hrát si s muzikou, grafikou, aby to mělo švih a bylo to jako z roku 2017. Jít s dobou," dodává basketbalový komentátor.

Novinkou je třeba rubrika Pravda, nebo lež. "Sportovci si vymyslí příběh, odprezentují ho a divák má poznat, zda olympionik lže, nebo ne. Prvek zábavy by tam neměl chybět."

Rád by šel i do kontroverzních témat. "Ale to se musí rozehrát na větší ploše. Kontroverzní téma ale vždycky vyvolá nějakou reakci. Mně se líbí lehce šokovat, obecně si myslím, že je to i úloha České televize. Dávat odvážnější otázky na tělo," říká Smetana.

Věra Čáslavská
zdroj: VLP/Isifa

Je rád, když se může některý z dílů Olympijského magazínu věnovat jen jedné konkrétní věci. "Měli jsme díl o Věře Čáslavské, speciály o fair-play nebo vánoční díl," vypočítává. V blízké budoucnosti by měl světlo světa spatřit také speciál o trenérech. "Nebo biatlon, to je další věc. Až skončí Světový pohár, uděláme celý Olympijský magazín věnovaný jen biatlonu. Půjdeme si zastřílet, zjistíme, jak je to těžké. Je to fenomén."

Do pořadu chce zvát i méně známé sportovce, což byl třeba případ sedmnáctileté krasobruslařské naděje Michaely Lucie Hanzlíkové, která se dobře prezentovala na právě skončeném mistrovství Evropy v Ostravě. "To je nová hvězda. Mladá, krásná, svěží, mluvila bez frází, zajela dobře, smála se, super."

Sport
zdroj: ČT4

A zbývá rok do zimních olympijských her v Jižní Koreji, které bude zhruba od října Olympijský magazín reflektovat. "Máme v plánu se tomu dost věnovat, už přemýšlíme, jak si se sportovci pohrajeme. Chceme je natočit v jejich přirozeném prostředí, třeba Evu Samkovou na snowboardu. Ale pořád je to ještě rok, bude mistrovství světa v atletice a spousta dalších letních sportů, které si taky zaslouží svůj prostor," vysvětluje Smetana.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články