Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympijskou štafetu přebírá ruské Soči

Soči - Olympijskou štafetu z kanadského Vancouveru už přebírá ruské černomořské letovisko Soči. Právo uspořádat zimní hry v roce 2014 získalo před třemi lety po několika neúspěšných pokusech, na úkor rakouského Salcburku a jihokorejského Pchjongjangu. Rusové jsou také na své hostitelství patřičně hrdí. První zimní olympiáda v ruské historii je pro zemi potvrzením, že znovu patří do vyspělého světa - mezi sportovní velmoci. Před sebou ale mají ještě hodně práce, postavit se musí hotely i samotná sportoviště. Hry vyjdou minimálně na 11 miliard dolarů.

"Jako země jsme dospěli a zřetelně cítíme svoji sílu," tvrdí Leonid Ťjagačev, předseda Ruského olympijského výboru. Soči se klimatem podobá Vancouveru – u moře teplo, v horách zima. Pro olympiádu tady ale zatím chybí všechno: sportoviště, silnice či hotelové zázemí.

Hry budou stát nejméně 11 miliard dolarů

Stavět se musí rychle a náklady lámou rekordy. Hry budou stát minimálně 11 miliard dolarů, nejvíc v historii zimních olympijských her. Ruští organizátoři to berou jako výhodu. "Lehčí je přece postavit sportoviště úplně znova než látat a přestavovat staré budovy," myslí si Andrej Kovalenko, člen organizačního výboru Soči 2014.

Vladislav Treťjak, předseda ruského svazu ledního hokeje

0"Na olympiádu dáme jakékoliv peníze, budou tady jedny z nejlepších olympijských her v historii."

Ekonomická krize dělá nad obrovskými investicemi otazník. Stavby navíc komplikují protesty ekologů, kolem Soči se totiž nachází velký národní park. Stavební firmy sice tvrdí, že dodržují přísné ekologické normy, ale aktivisté nesouhlasí. "Z našeho pohledu a z pohledu řady dalších ekologů se staví v nejcennějších částech sočinského národního parku," upozorňuje Michail Kreindlin z organizace Greenpeace Russia.

Organizátoři i přesto tvrdí, že problémy zvládnou. Slibují špičkovou úroveň pro sportovce i změnu pro celý region. "Hry zanechají obrovské dědictví, zvedne se ekonomická úroveň života lidí, do regionu začnou lidi jezdit celý rok," hledí optimisticky do budoucnosti Andrej Braginskij, mluvčí organizačního výboru Soči 2014. Olympijské stavby v Soči přitahují i české firmy. Jedna z nich – jihlavská PSJ – už oznámila rekordní kontrakt za necelých 10 miliard korun. Na jeho definitivní potvrzení ale pořád ještě čeká.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články