Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijská šampionka Kim Ju-na má blízko k dalšímu triumfu

London (Kanada) - Korejská krasobruslařka Kim Ju-na, která se na světovou scénu vrací po roční pauze, vyhrála na mistrovství světa krátký program. Olympijská šampionka půjde v kanadském Londonu do volných jízd s více než tříbodovým náskokem před obhájkyní titulu Carolinou Kostnerovou z Itálie a Japonkou Kanako Murakamiovou.

Kim Ju-na
zdroj: Isifa/EPA

Dokonalá jako na olympiádě ve Vancouveru se do Kanady na mistrovství světa vrátila olympijská šampionka Kim Ju-na. Jihokorejská krasobruslařka startovala na velké akci poprvé po dvou letech, v jejichž průběhu absolvovala jen letos jeden jediný mezinárodní závod a věnovala se spíš mediálním aktivitám nebo aspoň exhibicím. Po čisté jízdě s náročnou kombinací trojitého lutzu s trojitým toeloopem zůstala jen tři setiny pod hranicí 70 bodů a tuto známku už nikdo nepřekonal.

Kostnerová sice dvaadvacetiletou Korejku o něco předčila v programových komponentech, ale upadla při druhém trojitém toeloopu v kombinaci a před finálovým bojem o medaile nabrala manko. Technicky nejhodnotnější jízda vynesla na průběžnou bronzovou příčku osmnáctiletou Murakamiovou, která však na rivalky před sebou ztratila ve druhé známce.

Těsně pod stupni vítězů je překvapivě Kaetlyn Osmondová, jež navázala na sérii výborných představení domácích reprezentantů. Sedmnáctiletá krasobruslařka při debutu na světovém šampionátu zajela životní krátký program a nasbírala 64,73 bodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Krátký program žen vyhrála Kim Ju-na

Naopak pokus o návrat na světový trůn zatím nevychází vítězce finále Grand Prix Mao Asadaové. Japonská krasobruslařka sice jen s drobným problémem zvládla trojitý axel, ale pak skočila rittberger jen s jednou otáčkou místo plánovaných tří a propadla se na šestou pozici. Právě na tomto místě přitom mistryně světa z let 2008 a 2010 skončila na posledních dvou světových šampionátech, odkud odjížděla zklamaná.

Úvodní část soutěže se nevydařila ani ruským favoritkám Adelině Sotnikovové a Jelizavetě Tuktamyševové. První jmenovaná nedotočila druhý trojitý toeloop v kombinaci a ztrácí na osmém místě na medaili přes pět bodů. O dalších pět bodů méně získala za krátký program Tuktamyševová, která se po pádu při nástupu do piruety ani neodrazila do dvojitého axelu. Před volnými jízdami je až čtrnáctá.

Výsledky krátkého programu žen

1. Kim Ju-na (Korea) 69,97,

2. Kostnerová (It.) 66,86,

3. Murakamiová (Jap.) 66,64,

4. Osmondová (Kan.) 64,73,

5. Wagnerová (USA) 63,98,

6. Asadaová (Jap.) 62,10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články