Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijská nadace slaví první výročí, Hradilek: Je to na správné cestě

Praha – Dvě stě devětačtyřicet dětí, kterým byla poskytnuta finanční pomoc na sportovní činnost a jimž bylo umožněno se setkat se svými vzory. To je bilance České olympijské nadace, která za pár dní oslaví roční výročí.  Na projektu spolupracuje dvacítka olympioniků z Vancouveru a Londýna, mezi nimiž je i kajakář Vavřinec Hradilek. Ten zatím hodnotí celou akci velice kladně. "Máme neustále nespočet žádostí a myslím, že je to na správné cestě," řekl Hradilek.

Mluvčí ČOV Alexandr Kliment
zdroj: ČT sport

S nápadem na vznik nadace přišel v minulém roce Český olympijský výbor a 12. prosince přesně ve 12 hodin celý projekt na podporu dětí z dětských domovů a dětí z rodin, které pobírají příspěvek na dítě, započal. ČOV oslovila na začátku dvacítku medailistů z olympijských her ve Vancouveru a Londýně a dostalo se mu nečekané odezvy.

"Říkali jsme si, že když bude spolupracovat šest sedm z oslovených, tak to bude výborné, ale všech dvacet okamžitě řeklo, že ano, a pustli se do toho," řekl tiskový mluvčí ČOV Alexander Kliment.

V čele České olympijské nadace je Jan Železný. Dalšími patrony jsou Zuzana Hejnová, Jaroslav Kulhavý, Ondřej Synek a mnozí další. Mezi zmíněnou dvacítkou je i stříbrný medailista z Londýna Vavřinec Hradilek. "Na začátku jsme všichni pomohli nějakou částkou. Víceméně se té nadaci věnujeme po celý rok. Společně zasedáme a rozhodujeme, kam a za jakými dětmi peníze půjdou. Prozatím jsme měli čtyři taková setkání a na každém jsme měli nespočet žádostí. Myslím, že je to na správné cestě," prozradil Hradilek. Podporu projektu poskytují i další partneři a sto procent vybrané částky míří právě k dětem.

Žádost si zájemci mohou podat na webových stránkách, kde vyplní formulář. Jsou zde jednotlivá kritéria. Lidé uvedou sport, který chce jejich dítě dělat, a vyplní sen, jejž by si chtělo splnit. Na základě těchto informací jsou žádosti roztříděny a předány medailistům. Ti je následně zkontrolují a vyberou, kdo dostane podporu.  

Děti jsou podporovány individuálně a mohou si každý rok podat novou žádost. "Chceme, aby ta podpora byla smysluplná. Jak patroni, tak i dobrovolníci se snaží děti sledovat dlouhodobě a ti, které jsme podpořili nyní, si mohou zažádat i za rok," uvedl Kliment. Děti však nejsou podporovány pouze finančně. Sportovci je podporují i materiálně a zvou na společné akce. Naposledy Jan Železný s Barborou Špotákovou uspořádali společný trénink.

Nadaci ale nepodporují jen olympionici. Pomoci se rozhodli třeba i šachisté či florbalistky, které v současnosti bojují na domácím mistrovství světa. "Za každý vstřelený český gól nadaci poskytnou tisíc korun," dodal Kliment.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články