Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Olympiáda je tady

Vancouver - V kanadském Vancouveru budou dnes v noci středoevropského času slavnostně zahájeny 21. zimní olympijské hry. V průběhu následujících šestnácti dnů bude mezi sportovce rozděleno 86 unikátních medailových sad, zálusk na některé z nich si dělá i rekordní česká výprava čítající 92 sportovců. Další informace nabízí server zoh.cz. První přímý přenos startuje již dnes na ČT4. V 18:55 začne kvalifikace skokanů na středním můstku. V sobotu ve 2:00 na ČT2 a na zpravodajském webu ČT24 sledujte slavnostní zahájení.

V optimistických předpovědích se hovoří o více než čtyřech českých medailích. Největší českou nadějí je rychlobruslařka Martina Sáblíková. Pětinásobná světová šampionka bude bojovat o umístění na stupních vítězů na tratích 3000 a zejména 5000 metrů, na které od listopadu 2006 prohrála jen jednou. "Vím, že všichni mluví o medailích a zlatu. Já budu ale spokojená, když získám jednu," řekla Sáblíková.

Vysoké ambice má také běžec na lyžích Lukáš Bauer, který ovládl letošní Tour de Ski a před odletem do Vancouveru otevřeně mluvil o útoku na zlatou medaili. Potvrdit výborné výsledky z minulých sezon se bude snažit i skikrosař Tomáš Kraus, slalomářka Šárka Záhrobská nebo akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Ta se však na start postaví s handicapem, má totiž přetržené vazy v levém koleni a musí závodit s ortézou.

V české výpravě je i další řada sportovců, kteří patří do světové špičky. V případě, že jim závod sedne, mohou o medaile bojovat také. Do této kategorie patří například krasobruslař Tomáš Verner, skokani Jakub Janda a Antonín Hájek, sdruženář Pavel Churavý nebo rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná. Překvapit může snowboardistka Šárka Pančochová, která letos vyhrála závod Světového poháru na U-rampě.

Samotné medailové sady pro Vancouver jsou specifické tím, že žádné dva z celkového počtu 1014 cenných kovů nebudou stejné. Medaile jsou totiž částí většího celku představujícího kosatku a havrana, který je dílem původních kanadských obyvatel. Každá medaile nepravidelného tvaru tak má na sobě jiný vzorek.

Slavnostní zahájení poprvé pod střechou

Poprvé v historii bude ve Vancouveru slavnostní zahájení olympijských her pod střechou. V hokejové hale BC Place Stadium se zúčastní ceremoniálu rekordních 82 zemí, o dvě více než na minulých hrách v Turíně. Českou vlajku při zahájení her ponese hokejista Jaromír Jágr.

Scénář není veřejný, přesto se organizátorům nepodařilo všechno utajit. Na ploše by měly dominovat gigantické ledové totemy, zpívat budou Bryan Adams, Nelly Furtadová nebo Sarah McLachlanová a olympijský oheň pravděpodobně zapálí hokejová legenda Wayne Gretzky.

0

Na 60 000 diváků v hale podle nepotvrzených informací uvidí lyžaře, kteří budou skákat skrz olympijské kruhy, stovky vystupujících v programu světelné, taneční a bubnové show, která bude protkaná motivy domorodých indiánských zvyků. Olympijský pylon bude na hydraulickém rameni, které by mělo vyjet z vyvýšeného pódia. Vše připravil Australan David Atkins, který se podílel i na slavnostním zahájení letních her 2000 v Sydney.

Kdo se stane nesmrtelným?

Ve Vancouveru, ale i v Richmondu a horských střediscích ve Whistleru a v Cypress Mountain čeká na českou výpravu konkurence několika tisíc sportovců, mezi nimiž nechybí celá řada světových es. Krasobruslař Jevgenij Pljuščenko může být zase prvním mužem, který obhájí olympijské zlato. Norský biatlonista Ole Einar Björndalen se pokusí rozšířit sbírku pěti zlatých medailí, z nichž čtyři získal v Salt Lake City 2002.

Jeho krajan Petter Northug by měl být největším sokem Bauera v běžecké stopě. A kvůli prvnímu individuálnímu olympijskému vítězství se vrátili k závodění dva slavní Finové - skokan na lyžích Janne Ahonen a sdruženář Hannu Manninen.

K favoritům mezi skokany na lyžích by měli patřit Rakušan Gregor Schlierenzauer a Švýcar Simon Ammann, dvojnásobný král můstků ze Salt Lake City. Rozšířit svou bohatou sbírku se bude snažit i americká hvězda krátké dráhy Apolo Anton Ohno.

Olympijský hokej – turnaj 21. století

Ostře sledovaný hokejový turnaj by z pohledu domácích neměl vyhrát nikdo jiný než Kanada, kterou povede hvězdný Sidney Crosby. Na druhé straně Rusko má k titulu dovést Alexander Ovečkin.

Hlavním tahounem českých hokejistů bude útočník Jaromír Jágr, tým by měl v brance jistit Tomáš Vokoun, kapitánské pravomoce byly svěřeny Patriku Eliášovi. Hokejisté obhajují bronzové medaile z Turína. Na posledních třech světových šampionátech však Češi nedokázali projít přes čtvrtfinále a mezi favority nepatří ani ve Vancouveru. "O nás se nikdy moc nemluvilo na velkých turnajích a v posledních letech vůbec ne. Možná to tak bylo někdy, když se vyhrálo mistrovství světa nebo olympiáda. V hokejovém světě však nejsme žádný velkostát," uvedl Jágr.

V Britské Kolumbii panuje jarní počasí

Přístavní město Vancouver leží v jihozápadní části kanadské provincie Britská Kolumbie. V posledních týdnech a dnech je v kraji neobvykle teplé počasí. Jen co organizátoři olympijských her ve Vancouveru částečně vyřešili problémy na tratích v Cypress Mountain, začaly je trápit rozmary počasí v areálu pro sjezdové a klasické lyžování ve Whistleru. V nejbližších dnech zde má pršet a sněžit, viditelnost bude zřejmě ztěžovat i mlha. "Je tady velmi špatné počasí. Dnes celý den pršelo nejenom ve Vancouveru. Jsem momentálně ve Whistleru a prší i tady, takže se musely zrušit tréninky, je mlha," uvedl místopředseda ČOV František Dvořák.

Organizátoři dráhu kropí vodou, aby ji zpevnili, a zabránili tak komplikacím před sobotním startem sjezdařských disciplín. Podobný postup není při mezinárodních závodech výjimkou, objevují se však kritické hlasy, že uměle zledovatělá dráha způsobí častější pády závodníků a zvýší pravděpodobnost zranění. Povětrnostní podmínky se podle předpovědi mají přitom ještě zhoršit.

Dopingové laboratoře mají pohotovost

Pracovníci vancouverské dopingové laboratoře již otestovali přes 200 vzorků krve a moči odebraných v nedávné době od sportovců, kteří budou startovat na olympijských hrách. Podezření z dopingu již čelí ruská výprava. Kontrola Světové antidopingové agentury WADA v Rusku odhalila rozsáhlé nedostatky v dopingových zkouškách. Práce komisařů je tam prý narušována i mimosportovními orgány včetně policie. Navíc o první dopingový případ her se zasloužila právě ruská hokejistka. Za užívání simulantu dostala napomenutí. Den před oficiálním zahájením her to uvedl Mezinárodní olympijský výbor, jméno hráčky však nezveřejnil.

Celkem by v průběhu her mělo 35 laborantů otestovat okolo dvou tisíc vzorků, z toho 1600 vzorků moči a 400 krevních. Aby se šance na odhalení dopingových hříšníků zvýšily, laboratoře vyvíjejí postupy, jak zjistit ve vzorcích přítomnost zcela nových látek zneužívaných jako podpůrné prostředky. Odebrané vzorky budou zmraženy a v budoucnu testovány na nové zakázané látky, jakou je třeba Hematide. "Můžeme jen spekulovat, zda sportovci užívají tyto nové látky. Každopádně musí vědět, že můžeme vzorky analyzovat i za dva roky. Nemáme kam spěchat," uvedl šéf zdravotní komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články