Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Od zkoušek k pádlu. Amálie Hilgertová prožívá veleúspěšné období

Praha – Český vodní slalom se o budoucnost bát nemusí. Naznačily to domácí nominační závody, v nichž zářila nová jména. Amálie Hilgertová, devatenáctiletá neteř slavnější Štěpánky, pojede na evropský šampionát do Tacenu. V kvalifikaci uspěla, i když závody kombinovala s přípravou na maturitu. Zkoušku zvládla, ale vypjatých chvil zažije ještě dost. Po Tacenu si vedle přijímaček na vysokou školu zazávodí na Světovém poháru v pražské Troji.

Poprvé se dokázala probojovat do seniorské reprezentace. Na Trnávce přitom neměla hlavu jen pro divokou vodu. Maturovala z češtiny, angličtiny, zeměpisu a psychologie. Mezi kvalifikacemi a finálovými jízdami nemusela přemýšlet o tom, jak bude závodit. "Vždycky jsem se jenom půl hodiny, tři čtvrtě hodiny před jízdou sbalila a šla jsem na vodu," popsala Hilgertová.

Juniorská mistryně světa z roku 2013 atmosféru velké seniorské akce okusila loni na olympiádě v Riu, kde byla jako předjezdkyně. Letos bude na evropském i světovém šampionátu plnohodnotnou členkou českého týmu. Motivovaly ji také zahraniční vrstevnice.

"Jsem v kontaktu se stejně starými holkami z jiných zemí. Jim se ta nominace také docela povedla, končily tak tři až čtyři. Já jsem si říkala, že bych se také měla začít snažit a nastoupit do toho," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Amálie Hilgertová: Teta je pro mě vzorem svou pílí

Do Tacenu na kontinentální šampionát odjede příští týden, tedy o něco později než ostatní reprezentanti. Chtěla si odpočinout po náročné studijně-závodní kombinaci. "Už jsem tam jela loni Světový pohár, to mi asi pomohlo, nebudu tolik nervózní," uvedla Hilgertová. "Trať je hodně náročná, jsme zvědavá, jak se s tím poperu. Spíš tam jedu sbírat zkušenosti," dodala.

Další reprezentantka z rodu Hilgertových chce i nadále kombinovat vodní slalom a studium. Podala si přihlášky na ekonomické obory na Vysoké škole ekonomické i jedné soukromé VŠ. V budoucnu by ráda převzala rodinnou firmu. Červen prožije opět ve velkém zápřahu. V jeho polovině jsou totiž na programu závody SP v Praze a zároveň přijímací zkoušky.

"Je to naštěstí jen v týdnu, bude mi to jen překrývat trénink. Bude to zase psychicky náročné," podotkla. "Vždycky jsem to pozorovala ze břehu, teď se těším, až se postavím na start jako závodnice," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články