Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

OBRAZEM: Londýn před olympiádou - přípravy finišují

Londýn - Už jen necelé čtyři měsíce zbývají do začátku letních olympijských her, které bude hostit hlavní město Velké Británie. Olympijský park ve Stratfordu již stojí, na dalších místech přípravy finišují. Londýn připomíná jedno velké staveniště, už tak velké zácpy ještě násobí všudypřítomné uzavírky a výluky se nevyhýbají ani hromadné dopravě. Přesto se Londýňané na velký sportovní svátek těší a netrpělivě odpočítávají dny a hodiny zbývající do slavnostního zahájení.

Dějistěm značné části soutěží bude Olympijský park ve Stratfordu ve čtvrti West Ham. Původně průmyslová oblast na severovýchodě Londýna se po mohutných investicích změnila k nepoznání. Stratford se po revitalizaci stal důležitým dopravním uzlem, k olympijskému komplexu vedou dvě linky metra, nadzemka i DLR (lehká železnice), stejně jako klasická železnice z centra města.

Jedna z nejhůře dopravně obsloužených částí Londýna je teď  snadno dostupná, podle zástupců města budou olympijská sportoviště pro 100 % návštěvníků dosažitelná veřejnou dopravou. Napomoci by k tomu měla i unikátní lanovka přes Temži, první svého druhu v Británii, která spojuje rychle se rozvíjející oblast bývalých doků s O2 Arenou v Greenwichi.

Pokud byste se náhodou na cestě k Olympijskému parku ztratili v blízkém obchodním centru Westfield Stratford City, všudypřítomní dobrovolníci vás rádi navedou správným směrem.

Na prodejny výrobků z olympijské kolekce je také možné narazit takřka na každém kroku.

Olympijské hry jsou vedle sportovní události také příležitostí pro prezentaci politických názorů. Nejen odpůrců zahraničních vojenských misí Velké Británie tak během léta ještě jistě přibude.

Obrovské digitální hodiny na Trafalgarském náměstí v srdci metropole odpočítávají čas zbývající do slavnostního zahájení olympijských her.

Blížící se olympiáda s sebou ale nepřináší jen radostné zprávy. Hry mohou znamenat konec pro legendární stadion Boleyn Ground v Upton Parku, kde své zápasy hraje v současnosti druholigový West Ham United. Vedení "Kladivářů" se netají svým cílem přestěhovat klub v roce 2014 na olympijský stadion a v současnosti je West Ham hlavním favoritem, přestože fanoušci nemohou zkousnout představu fotbalového stánku s atletickou dráhou. Ale jejich názor v tomto případě rozhodovat nebude...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články