Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O Jizerskou padesátku je velký zájem, už je téměř vyprodaná

Praha - Obliba Jizerské padesátky dál roste. Nadcházející 45. ročník tradičního dálkového běhu na lyžích je téměř vyprodán, a to i přesto, že pořadatelé pro všechny vypsané závody zvýšili kapacitu o dvacet procent. Klasická padesátka, závod seriálu FIS Marathon Cup, odstartuje v neděli 8. ledna v 9:00. Do stopy nejspíš vyrazí 4 800 lidí, o osm set více než loni.

Jizerská padesátka
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Zbývá už jen pár čísel, bude vyprodáno jako loni," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Marek Tesař z agentury Mather Activation, která je marketingovým partnerem Jizerské padesátky. Do hlavního závodu zbývá posledních 300 míst, přičemž 120 z nich je možné zarezervovat přes internet a zbytek bude v prodeji v obchodech Intersport. Poslední volná místa jsou i pro tradiční páteční volnou třicítku a klasickou pětadvacítku. Celkem by mělo do stopy vyrazit 6 600 běžců.

Závodníci se mohou těšit na jedinou změnu na trati. Ve spolupráci s Jizerskou o.p.s a Lesy ČR došlo podle pořadatelů Jizerské 50 k rozšíření partie navazující na bedřichovský stadion, ze kterého se startuje v jednotlivých vlnách. "Hodně to pomůže v rámci sjíždění běžců do stopy, první část bude propustnější," řekl Tesař.

Na Jizerskou 50 ČSOB Pojišťovny se opět chystá kompletní špička dálkových běžců v čele s obhájcem letošního prvenství Norem Andersem Auklandem. České barvy budou tradičně hájit Stanislav Řezáč, Petr Novák a poprvé poběží i Martin Koukal, dlouholetý běžecký reprezentant a mistr světa na volné padesátce z Val di Fiemme 2003, který se letos rozhodl věnovat dálkovým běhům.

Koukal si věří na přední umístění

"Konečně se na padesátku dostanu, dříve mi vždy kolidovala se světovým pohárem. A ambice? Chci být vždy na bedně," řekl Koukal, který si v minulosti už vyzkoušel například i Vasův běh a po 90 kilometrech klasicky byl čtvrtý.

Pořadatelé touží na start přilákat některého z elitních běžců Světového poháru. Problémem ale je, že Jizerská 50 koliduje se závěrečnou etapou Tour de Ski. "Chceme hledat mezi těmi, kterým se nebude na Tour de Ski dařit," řekl Tesař. V roce 2013 se Jizerská padesátka pojede o týden později, aby se vyhnula Tour de Ski a případně mohl na startu být některý běžec z elity Světového poháru. Třeba Nor Petter Northug letos absolvuje hned tři závody seriálu dálkových běhů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články