Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nývltová skončila ve sprintu desátá, Bauer neprošel z kvalifikace

Toblach (Itálie) - Běžkyně na lyžích Eva Nývltová skončila ve sprintu Tour de Ski v Toblachu desátá, Martin Jakš byl šestnáctý. Lukáš Bauer podle očekávání neprošel kvalifikací a v průběžném pořadí klesl z šestého na sedmé místo. Do sprintu nenastoupil Jiří Magál, který tak na Tour de Ski skončil. Sprinty vyhráli Norka Marit Björgenová a Rus Nikolaj Morilov, ale pořadí Tour de Ski stále vedou Polka Justyna Kowalczyková a Švýcar Dario Cologna.

Marit Björgenová
zdroj: ČTK/AP

Bauer bude do čtvrteční sedmé etapy, přejezdu z Cortiny do Toblachu dlouhého35 km, startovat sedmý se ztrátou 2:38,6 minuty na Colognu. Švýcar může spojit síly s Norem Petterem Northugem, který vyrazí o 13,5 vteřiny později. Průběžně třetí Alexander Legkov, na kterého by se chtěl co nejvíce dotáhnout Bauer, ztrácí minutu a půl. Jakš se díky postupu z kvalifikace sprintu posunul v hodnocení Tour na 16. místo.

Vyrovnaná je i nejlepší dvojice žen v hodnocení Tour. Obhájkyně titulu Kowalczyková má před Björgenovou už náskok necelých pěti vteřin. Nývltová je čtyřiadvacátá.

Ve sprintu proklouzla Nývltová z kvalifikace až jako třicátá a dostala se do silné rozjížďky. Ve čtvrtfinále dojela čtvrtá, ale těsně za Björgenovou, Kolwalczykovou a Kristoffersenovou a postoupila časem. V semifinále se Nývltová objevila podruhé v kariéře, poprvé to dokázala loni právě v Toblachu, dojela pátá, což celkově znamenalo desáté místo. "Jsem strašně spokojená," řekla Nývltová Radiožurnálu. "Ale vyřazení v semifinále mrzí, protože jsem cítila, že na to je. Možná takticky jsem měla jet jinak," uvažovala.

Bauer si přál první životní postup z kvalifikace, ale na nejrychlejšího Colognu ztratil 10,70 vteřiny a obsadil 47. místo. "Lyžovalo se mi před startem výborně a docela jsem si věřil. Nemám pocit, že bych udělal na trati nějakou chybu, ale holt se musím smířit s tím, že ostatní jsou ve sprintu rychlejší," uvedl Bauer na svém webu.

Cílem dvojnásobného vítěze Tour je útok na třetí místo, což může být jako loni stále v jeho silách. Trasa z Cortiny do Toblachu pravděpodobně nebude měřit35 km. "Pořadatelé zkrátili kvůli nedostatku sněhu v Cortině trať a startovat se má ze čtvrtého kilometru. Ale i tak musím jet excelentně a těším se," řekl Bauer. Hned po startu může spojit síly ve stíhačce s francouzským běžcem Mauricem Manificatem. "Už jsme se domlouvali na spolupráci. Je to jeden z nejlepších parťáků a je dobře, že to takhle vyšlo. Budeme se snažit ukrajovat čas první trojice," plánoval Bauer. "To je hlavní cíl etapy, o samotné umístění tolik nejde."

Výsledky SP v Toblachu a Tour de Ski

1. Morilov (Rus.) 3:03,4,

2. Northug (Nor.) -0,1,

3. Cologna (Švýc.) -0,4,

4. Hofer (It.) -0,9,

5. Petuchov (Rus.) -0,9,

6. Harvey (Kan.) -1,8,

...16. Jakš vyřazen ve čtvrtfinále,

...47. Bauer (oba ČR) vyřazen v kvalifikaci.

Průběžné pořadí Tour (po 6 z 9 etap): 1. Cologna 1:53:15,4, 2. Northug -13,5, 3. Legkov (Rus.) -1:28,2, 4. Kershaw (Kan.) -2:06,6, 5. Vylegžanin (Rus.) -2:15,8, 6. Manificat (Fr.) -2:35,3, 7. Bauer -2:38,6, ...16. Jakš -3:29,6, ...Magál (ČR) z Tour odstoupil.

Průběžné pořadí SP (po 16 z 37 závodů): 1. Northug 848, 2. Cologna 766, 3. Manificat 398, 4. Legkov 395, 5. Hellner (Švéd.) 379, 6. Harvey 335, ...11. Bauer 264, 29. Jakš 127, 87. Magál 22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články