Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Novotná opět upadla a ve víceboji skončila devátá

Mladá Boleslav - Velkým zklamáním skončilo pro Kateřinu Novotnou domácí mistrovství Evropy v rychlobruslení na krátké dráze v Mladé Boleslavi. Po pádech na tratích 1 500 a 500 metrů upadla i v dnešním čtvrtfinále na 1 000 metrů a v celkovém hodnocení víceboje obsadila konečné deváté místo. O jednu pozici se nedostala do superfinále na 3 000 metrů. Vítězkou víceboje se stala Italka Arianna Fontanaová, která opanovala závody na 500, 1 500 a 3 000 metrů. Mezi muži je vícebojařským mistrem Evropy Nizozemec Sjinkie Knegt.

"Je to zoufalost, vztek, bezmoc, lítost, tragédie. Nevím, jak to jinak nazvat," uvedla Novotná, která měla ještě dlouho po závodě slzy v očích. "Věřila jsem si na medaili, jsem silná, ale tohle je strašný. A nejsměšnější je, že nepojedu trojku, což je moje nejoblíbenější trať," zoufala si. Na trojce se jí obvykle daří a loni na ME na ní byla druhá. Dnešní rozjížďku zvládla bez potíží a také ve čtvrtfinále to dlouho vypadalo, že nebude mít s postupem problém. Jezdila na druhém místě a chvíli se ocitla i v čele.

Na začátku sedmého okruhu z devíti se natlačila na vedoucí rychlobruslařku, ale škobrtla a potřetí na šampionátu se ocitla v duchně u mantinelu. "Nikdy v životě se mi nestalo, že bych upadla třikrát ve třech závodech za sebou," řekla s hlavou v dlaních sedmadvacetiletá mistryně Evropy z roku 2010. V klíčovém okamžiku před posledním pádem si na soupeřku najela moc blízko. "Ona se do mě odrazila a skopla mě," popsala Novotná.

Zatímco v minulých dvou disciplínách si za pády mohla sama, tentokrát cítila trochu křivdu. "Já jsem také udělala chybu, že jsem jela tak blízko, ale mohli mě poslat do semifinále, když jsem jela druhá a došlo ke kontaktu. Ale je pravda, že nemusejí. Tyhle situace sudí neřeší," konstatovala česká rychlobruslařka. Nad pádem ve finále závodu na 1 500 metrů mávla Novotná s odstupem času rukou. "To byla sranda," komentovala to dnes. Nehoda v semifinále na pětistovce ale už byla pro její psychiku problematičtější.

"To už bylo vážné. Ale teď to je tragédie. Najednou prd, sekunda a všechno je v háji," řekla po třetím pádu. "Je to smůla, už nevím, co mám dělat, kudy jezdit," krčila rameny. Hned po jízdě utekla do šatny, dlouho po závodu tam ležela schovaná. "Já nevím, jestli se mám smát, nebo brečet," prohlásila, když se objevila. Možná za její pády mohla i velká motivace ukázat se před domácím publikem. "Samozřejmě, že jsem chtěl uspět o to víc, že jsem doma," přiznala.

Přesto si myslí, že to nebyl hlavní problém. "Myslím, že jsem to ustála dobře. I ten trochu větší tlak, že to je doma," tvrdila. Nejvíc líto jí ale bylo, že neuspěla, i když soupeřky na ledě nebyly lepší než ona. "Porazila jsem se sama," řekla. Zoufala si i proto, že je zkušená a krizových situaci v kariéře už zažila hodně. "Ale někdy se dostane člověk do situace, která se vyřešit nedá. Náhoda je blbec, ale tohle je opravdu extrém, největší zklamání kariéry," hlesla. Chce teď na šampionát zapomenout a od závodů si chvíli odpočine, neboť nepojede na příští Světový pohár do Ruska. Další její štací bude až závod SP v Nizozemsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články