Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Novotná chce na premiérovém ME na českém území uspět

Praha - Před osmi lety rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná v Mladé Boleslavi zajela životní výsledek v závodě Světového poháru, od pátku do neděle se na stejném místě pokusí prodat své zkušenosti a potřetí v kariéře vystoupit na stupně vítězů na vícebojařském mistrovství Evropy. Kontinentální šampionát se v Česku uskuteční poprvé a sedmadvacetiletá Novotná se na start postaví jako jedna z favoritek.

Rychlobruslařky na krátké trati
zdroj: ČTK

"Od pondělí jsme v Boleslavi začali trénovat, takže se začínám potkávat se soupeřkami. Samozřejmě, že trochu nervózní jsem, ale zároveň se těším, už se nemohu dočkat závodů," řekla Novotná. Česká jednička na krátké dráze má ve své sbírce zlatou medaili z roku 2010, o rok dříve byla ve víceboji druhá. Teď se ale poprvé na podobné akci představí doma. "A o to více bych chtěla uspět. Nejen pro sebe, ale i proto, aby se zviditelnil náš sport. Doufám, že přijdou fanoušci, já udělám vše pro to, abych uspěla," uvedla účastnice olympijských her v Salt Lake City, Turíně a Vancouveru. Zvýšený tlak si nepřipouští.

"Ten je spíše na trenéra, který se stará i o organizaci. Tomu se já snažím vyhýbat. Na mě bude tlak až o víkendu. A doufám, že to zvládnu," pousmála se svěřenkyně kouče Jindřicha Paříka. Výhodou je, že nemusí pro kamarády a rodinné příslušníky zajišťovat lístky, vstup je totiž zdarma. V Mladé Boleslavi se již v minulosti dva velké závody konaly. Na zdejším hokejovém stadionu se uskutečnilo juniorské mistrovství Evropy a v roce 2004 Světový pohár. A v něm si tehdejší juniorka Novotná připsala v té době životní výsledek v podobě šestého místa na pětistovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Kateřiny Novotné a rozhovor s Michalem Dimitrovem

"Líbí se mi tam. Normálně trénuji v Benátkách nad Jizerou, kde je zima a chlad. Tady je to příjemné a jezdí se mi dobře," řekla. Nadcházející ME bude pro Novotnou vrcholem sezony. "Vždy ladíme přípravu tak, aby nám to nejlépe jezdilo na mistrovství Evropy a světa po Novém roce. I tentokrát to bylo stejné a cítím, že forma je dobrá. Uvidíme, jak budou jezdit soupeřky. Já si ale věřím a těším se," podotkla Novotná.

Solidní formu v dosavadním průběhu sezony předvedla i ve Světovém poháru. Sice neodjela všechny závody, ale například na začátku prosince byla v Japonsku čtvrtá na kilometru, když nestačila jen na trojici Číňanek. V říjnu v Kanadě dojela na 1 500 metrů pátá. Přesto Novotná očekává, že ji v Mladé Boleslavi čeká tvrdý boj o medaili ve víceboji. Hlavní favoritkou je trojnásobná kontinentální šampionka Arianna Fontanaová z Itálie, v SP se v sezoně výrazně prosazovala i Britka Elise Christieová.

"Je tam ale i řada dalších kvalitních závodnic. Úroveň Evropanek se ve světovém měřítku celkově zvyšuje. Pro mě je to těžší, ale zároveň držím krok," řekla Novotná. Evropský šampionát začne v pátek odpoledne závodem na 1 500 metrů, což je její oblíbená trať. Její význam ale nepřeceňuje. "Okoukáme se a zjistíme, kdo jak na tom je. Když člověk uspěje, je to dobrý vstup do závodu, ačkoliv na tom v podstatě nezáleží, protože je to čtyřboj. Rozhoduje se v neděli," dodala Novotná, která byla na ME loni čtvrtá.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články