Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Novákovou trápí před sezonou kyčel. Cíle? Sama nevím, kde se budu pohybovat, uznala

Vzít, zmuchlat jako papír a zahodit do koše. To by podle Petry Novákové byl ideální scénář, co by šel udělat s loňskou sezonou. Největší česká naděje v běhu na lyžích bojovala jak s výkony, tak i zdravím a před startem nového ročníku, který je zároveň olympijský, tak doufá ve výrazné zlepšení. Čtyřiadvacetiletá závodnice však stále řeší přetíženou kyčel, což je jeden z důvodů, proč si zatím žádné cíle směrem ke Hrám či Světovému poháru nedává.

Petra Nováková
zdroj: SLČR

"Nechci o tom až tak nějak uvažovat, protože sama nevím, kde se budu pohybovat," řekla Nováková na otázku, jaké má vyhlídky směrem k Hrám pod pěti kruhy, které budou v únoru v Pchjongčchangu. "Každý v dálce trošku vidí medaile, ale je to zatím..., možná řeknu více během sezony."

Předloni v norském Lillehammeru dojela šestá ve skiatlonu Světového poháru a zdálo se, že Česku roste závodnice světové desítky. Sice ji přibrzdila nemoc na Tour de Ski, ale sezonu dokončila celkově na 25. místě. V minulém ročníku ovšem na výkony nenavázala, často byla nemocná, ani jednou v zimě nebodovala a po MS zimu ukončila.

"Nejraději bych tu sezonu zmuchlala jako papír a hodila do koše. Nepřinesla mi moc hezké pocity," ohlédla se Nováková a dodala: "Chtěla jsem něco víc, ale na druhé straně závodník potřebuje poznat to dobrý i to špatný, aby se v tom naučil pohybovat. I když byla špatná, tak mi dala sílu se vypořádávat s relativními neúspěchy."

Je nám líto, video expirovalo.
Nováková: Boj se zdravím je náročný, ale může mě to udělat silnější

Vrhla se proto s větším odhodláním do "suché" přípravy. A do září všechno probíhalo dobře. "Zaběhla jsem si u nás v krosu osobní rekord a to mi dodalo trošku pozitivní náboj," uvedla. Dobrou náladu ale záhy překazila přetížená pravá kyčel. "Přímo ta kyčel nebolí, ale mám z toho přetížené úpony, jednou to bolí zezadu, jednou z třísla a jednou za strany, takže je to komplexní problém, který se řeší klidem."

Poslední dobou proto jen zapojuje horní část těla. Jezdí soupaž a nezatěžuje nohy. "Ale věřím, že už to na magnetické rezonanci dopadne dobře, že se zapojím do tréninku a bude mi to do prvního Světového poháru stačit," doufala. Moc času ale už nemá, jelikož Světový pohár odstartuje ve Finsku koncem listopadu.

S Jarvou je v kontaktu, ale ne intenzivním

Českou reprezentaci od jara vede v roli šéftrenéra Fin Ilkka Jarva, ale Nováková se dohodla a pokračuje dále pod vedením Lukáše Krejčího. "Loňský rok byl ovlivněný zdravím a pak hlavou, ale věřím tréninku, který jsem doposud měla. Předchozí roky byly dobrý," řekla. S Jarvou je v kontaktu, ale nijak intenzivním.

Před zimou se snažila přibrat na váze. "O moc ne, ale je to o detailech. Za ty roky jsem experimenty zjistila, jaká je moje závodní váha," přiznala, že musela o něco víc jíst. Zároveň pracovala i na psychické odolnosti. "Do loňska jsem spolupracovala s Milanem Moravcem a od letoška na Olympu spolupracuji s lidmi, kteří se zabývají výcvikem policistů. Byla to super zkušenost a nový krok dopředu," řekla.

Stihla dokončit bakalářské studium na Vysoké škole chemicko-technologické v oboru forenzní analýza. Klid od školy ale nemá. "Pokračuju na inženýrku a teď to bylo organizační běhání. Domlouvala jsem se, jestli mi prodlouží zkouškové období a jak seženu studijní materiály, a od jara zase budu v laborce," plánovala Nováková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články