Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novák: Surfing je jeden z nejčistších sportů. Jen vy, prkno a oceán

Před šesti lety si Matěj Novák v přestávce mezi snowboardovými tréninky vyzkoušel i surfing. Z českého pohledu stále exotický sport ho ale nadchnul natolik, že se za vlnami přestěhoval do Španělska. Dokázal proniknout mezi místní komunitu big wave surfařů a jako pravděpodobně první Čech zvládl sjet více než šestimetrovou vlnu. Více než roční Novákovu cestu za "zkrocením velké vlny" zmapoval v dokumentu No Wave back režisér Martin Smékal.

Matěj Novák (vlevo) s režisérem Martinem Smékalem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Velké vlny mě fascinovaly od chvíle, kdy jsem se surfingem začínal. A ono to tak bylo odjakživa, už před dvěma tisíci let na Havaji, kde surfing vznikl, to bylo o tom, kdo zvládne sjet větší vlnu. Fyzická i mentální příprava mi zabrala jeden a půl roku, ale myslím si, že to stálo za to," říká Novák.

Rozdíl mezi klasickým surfingem a surfováním na velkých vlnách je především v náročnosti psychické přípravy. "Samozřejmě, že musíte být v naprosto perfektní fyzické kondici. Běhal jsem a cvičil power jógu, a to všechno vedle mého obvyklého tréninku. Ale tou fyzickou přípravou si hlavně vytvoříte jakési mentální brnění, které vám pomáhá uvěřit, že to zvládnete," vysvětluje Novák.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Téma pro hosty ČT sport

Důležité je podle něj mít k oceánu respekt, což je něco, co lidem z vnitrozemí často chybí. "Naopak lidé, kteří u něj žijí, ho mají, protože se s tímhle elementem dostávají do kontaktu každý den a musí s tím nějak pracovat. Pro nás je to někdy jen takové fajn velké hřiště, které je akorát slané. A to je velmi zrádné. Já říkám, že jsem rád, když mě nechá občas se svézt. K té mase vody musíte mít obrovský respekt," připomíná český surfař.

"Big wave není něco, co můžete dělat každý týden. Jsou potřeba velmi speciální podmínky a někdy třeba čekáte půl roku a nevíte, jestli příprava nepřijde vniveč. Do tří, tři a půl metru si užijete vlny i jako 'běžný smrtelník'. Na velké vlny je potřeba už speciální příprava a hlavně nemít strach. Protože když vás ovládne panika, tak to je to nejhorší, co se může stát," dodává Novák.

Surfing je podle Nováka hodně o sepětí s přírodou. "Vyzkoušel jsem v životě hodně sportů, a surfing mi přijde jeden z nejčistších. V oceánu jste jen vy a vaše prkno. A pouze čekáte a využíváte tu obrovskou energii, kterou ta příroda a voda má. A když si představíte, že vám příroda dovolí sjet si těch posledních sto metrů vlny, která k vám šla třeba šest tisíc kilometrů, tak je to úžasný pocit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články