Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Novák: K juniorskému zlatu nás dovedl otevřený ofenzivní hokej

Praha – České halové pozemkářky dosáhly na životní úspěch, když ovládly mistrovství Evropy do osmnácti let konané ve Vídni. Juniorky nejprve vyhrály základní skupinu, v semifinále vyřadily Švýcarky a v boji o zlaté medaile přetlačily Bělorusky na nájezdy. Po dvaceti letech tím navázaly na úspěch jejich předchůdkyň, které se tehdy radovaly na šampionátu v Českých Budějovicích.

Češky ovládly juniorský evropský šampionát v pozemním hokeji
zdroj: Facebook autor: @EuroHockeyorg

Mladý tým, který se věkovým průměrem vešel pod hranici osmnácti let, odjížděl na mistrovství Evropy s přáním postoupit ze skupiny a bojovat o medaile. Vytyčený cíl se českým juniorkám splnit podařilo a navrch přidaly cenný titul.

"Doufám, že jsme splnili očekávání už jen tím, že jsme se dostali do horního kříže, a ten výsledek pak nakonec byl nadprůměrný. Myslím, že to bylo obrovské překvapení," uvedl ke konečnému prvnímu místu trenér českého národního týmu Petr Novák.

Specifikem tohoto juniorského výběru byla přítomnost Novákových dcer Veroniky a Natálie. Prvně jmenovaná je kapitánkou úspěšného družstva.

"Pro každého trenéra, který trénuje své děti, je to náročné. Nicméně, já si myslím, že jsme s Lukášem (asistent trenéra Nocar) vybrali sice mladý tým, ale prioritou bylo, aby fungovaly jak herně, tak i spolu jako tým. Potom už 'zapomenete' na to, že tam máte dvě dcery. Už to není pak takový tlak na hlavu, že trénujete své děti," upřesnil Novák pozici vztahu trenér–dcera.

Vyvstává tak logicky otázka, zda není reprezentační kouč na dcery přísnější, což je jedním z klasických projevů při přítomnosti trenérova potomka ve sportovním týmu. "Mně to nepřijde, říkají mi to spíš doma, že jsem přísnější. Ale já si myslím, že jsme byli spravedliví ke všem stejně. Ohledně nominace, přípravy, i celého turnaje," myslí si otec Novák.

Dcera Natálie s otcem-trenérem souhlasí. "Já si myslím, že jak táta, tak Lukáš měřili všem stejným metrem. Možná táta je ke mně a sestře trošku přísnější, má větší nároky a když nás pochválí, tak spíš doma, aby to nevypadalo špatně. Ale jinak si myslím, že byli naprosto féroví a vybrali holky, které si to zasloužily," dodala k výběru starší ze sester Novákových.

Veronika Nováková měla na pozici kapitánky reprezentace premiéru, ale funkce se zhostila bravurně a tým dovedla ke zlatu. "Pro mě to byla pocta a trošku jsem cítila zodpovědnost za to, aby se holky koncentrovaly. Snažila jsem se směřovat je a ukázat jim důležitost každého zápasu, který přišel. Myslím si, že jsme si to užily. Nejsem nějaká přísná, snažila jsem se, aby je to bavilo a snad se to splnilo," přiblížila svou pozici.

A jaký je jejich sesterský vztah? Platí, že mladší vzhlíží ke staršímu sourozenci? "V soukromém životě je svá," dodala s úsměvem. "Máme ale skvělý vztah. Na hřišti ke mně nevzhlíží, ale bere mě jako starší sestru. To, co jí řeknu, tak si z toho něco vezme a něco udělá podle sebe," řekla o Natálii starší Veronika.

K titulu pomohly nájezdy i otevřený hokej

Finálový souboj o zlato však nerozhodla ani jedna ze sester, ale Anna Kolářová. Jako jediná zvládla ve vyrovnaném duelu s Běloruskem samostatný nájezd a vystřelila tak spoluhráčkám nejcennější medaile.

"Nájezdy jsou padesát na padesát. Záleží na tom, jak se s tím gólmanka dokáže vypořádat a jak se s tím vypořádá hráčka. Je to o tom, jak rychlé reflexy gólmanka má a jestli hráčka ví, co má udělat, nebo jedná spontánně," je přesvědčena Kolářová.

Nízký počet obdržených branek v průběhu turnaje napomohl snadnější cestě za titulem, ale trenér Novák se domnívá, že prostředkem nebyla urputná obrana, ale naopak aktivní hra směrem dopředu.

"Posledních pár přípravných zápasů jsme zjistili, že nám víc vyhovuje otevřený ofenzivní hokej, kdy se mladé holky dostanou rychle do tempa, rychle se v podstatě zahltí a vyčistí si hlavy. Nemají tak čas přemýšlet nad tím, že by mohly něco zkazit."

"Myslím si, že jsme dostali poměrně málo gólů v semifinále a finále, ale nebylo to tím, že bychom hráli odzadu, zalezlí před kruhem, třeba jak se prezentovaly Italky. Stoprocentně nás navíc podržela gólmanka, ale určitě to nebylo o defenzivě," uvedl Novák k taktice, která dovedla českou reprezentaci k juniorskému zlatu po dvaceti letech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články