Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Nová olomoucká hala bude ledovou kostkou rozřezanou bruslemi

Olomouc - Přes 60 let starý chátrající zimní stadion v Olomouci zřejmě po letech dohadů dostane nový vzhled. Měla by se z něj stát moderní multifunkční městská hala až pro 11 tisíc lidí. Zvenku bude mít bílou fasádu a úplně se změní i dopravní situace v jeho okolí. Město se totiž po letech domluvilo na společném postupu se firmou PMS Přerov, která vlastní pozemky za zimním stadionem. Nová hala by měla připomínat ledovou kostku rozřezanou zářezy bruslí; zářezy propouštějí světlo v denní době a v noci přes ně bude vycházet světlo z budovy ven, upřesnil architekt projektu Robert Štefka.

Vedle té současné by navíc měla vzniknout ještě menší hala. To vítá hlavně vedení místního klubu, protože hokejový stánek podle nich kapacitně nestačí. "Na dnešní sport jsou potřeba dvě haly, protože ta mládež nemá kde trénovat a ty ledy chybějí," říká generální manažer HC Olomouc Erik Fürst. Díky světlé výšce by byl stadion schopen pořádat i třeba Davis Cup, bonusem je možnost propojení s areálem plaveckého bazénu. Obrovských změn by se měla dočkat i vnitřní část stadionu. V nové chodbě například vznikne promenáda s obchody, bary a restauracemi.

Městská hala by měla být bránou do olomoucké sportovní zóny. Doplnit ji má ještě parkovací dům pro 470 aut. Místo na stání tu najdou i návštěvníci plaveckého nebo fotbalového stadionu. Legionářská ulice má být navíc průjezdnou silnicí.

Studii lokality zaplatila společnost PMS Přerov, s níž se město nedokázalo roky domluvit na odkupu parcel za stadionem. Teď se dohodli, že rekonstrukci připraví společně. Poté budou hledat zdroje financování. "Byli bychom rádi, aby investice nepřerostla částku 800 milionů korun," říká olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). Vedení města chce, aby byl nový zimní stadion rozestavěný alespoň do konce volebního období v roce 2014.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články