Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Norští biatlonisté ovládli olympijskou štafetu

Whistler - Norští biatlonisté zvítězili ve štafetovém závodě na 4x7,5 kilometru. Jejich finišman Ole Einar Björndalen tak získal již svou jedenáctou olympijskou medaili v kariéře. Biatlonový král posledních sezon se tak stal druhým nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád. Druzí skončili po napínavém finiši Rakušané, Christoph Sumann předčil ruského finišmana Usťugova. České kvarteto Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Roman Dostál a Michal Šlesingr pokazilo druhou polovinu závodu a skončilo na sedmém místě. Olympijské dění sledujte v přímých přenosech na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Bližší informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Poslední biatlonový závod ve Vancouveru se lámal na předposlední střelbě, která vůbec nevyšla Sumannovi. Björndalen zvládl položku vleže s větším přehledem a vytvořil si rozhodující náskok, který pak v průběhu závěrečného kola ještě navýšil. Dlouholetý král disciplíny si spravil chuť po nepříliš vydařeném účinkování v předchozích whistlerských závodech, z nichž si odnesl "jen" jedno stříbro. Šestatřicetiletý Björndalen se s norskou vlajkou v ruce radoval z jedenácté olympijské medaile v kariéře a k vyrovnání legendárního krajana Björna Dählieho mu chybí už jen jeden cenný kov. Na ten chce podle vlastních slov zaútočit za čtyři roky v ruském Soči.

Sumann rychle zapomněl na střeleckou chybu a skvělým závěrem dotáhl Rakousko k druhému místu. V dramatickém finiši o dvě desetiny přesprintoval vedoucího muže Světového poháru Rusa Jevgenije Usťugova. Rakušané slaví první olympijskou medaili ze štafety v historii, naopak obhájci vítězství z Turína Němci neskrývali zklamání z páté příčky.

Češi chtěli vylepšit dojem z nepovedeného vystoupení ve Vancouveru. Soukup s Vítkem rozjeli závod nad očekávání a v polovině štafety figurovali na výborném čtvrtém místě, což by byl nejlepší výsledek z olympiády v historii. Druhá část závodu však českým reprezentantům nevyšla. Veterán Dostál čtyřikrát dobíjel a v hustém sněžení ztrácel i v běhu. Zcela vyčerpaný předával se ztrátou minuty a dvaceti sekund jako pátý. Finišman Šlesingr se pak tratí protrápil a klesl na sedmé místo.

Dostál litoval hlavně chyb na střelnici. "Ležka měla být za pět, každá rána navíc je 20 sekund. Trošku jsem se tam nechal unést, protože jsem tady v závodech vleže skoro neminul," prohlásil český veterán, který absolvoval poslední olympijský závod. Ještě dokončí sezonu a pak se rozloučí s kariérou. "Celkově spokojenost, ale kdyby to bylo do šestky, brali bychom to víc. Bylo to ale dobré završení kariéry," dodal Dostál.

Šlesingr se potýkal s podmínkami, které mu nesedí. "Je to hnus," komentoval husté sněžení. "Tohle moc nemám rád. Sníh je tupější, tahavější. Mám z toho špatný pocit, tohle mě trošku sráží. Ale v lyžích to nebylo. Napálil jsem první kolo a pak mi to na tom posledním chybělo," řekl Šlesingr. "Sedmé místo je pěkné, není zlé, ale trošku mě mrzí, že jsem úsek nezajel trošku líp," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články