Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Norský sjezdař Svindal slaví svůj druhý velký křišťálový globus

Aare (Švédsko) - Nor Aksel Lund Svindal vyhrál podruhé v kariéře celkovou klasifikaci Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Jeho rakouský pronásledovatel Benjamin Reich nedokončil 1. kolo slalomu v Aare a už ho nemůže ohrozit. Závod nakonec vyhrál Rakušan Mario Matt, ale malý křišťálový globus za slalom uhájil dnešním třetím místem francouzský sjezdař Jean-Baptiste Grange.

Aksel Lund Svindal
zdroj: ČTK/AP autor: Sergey Ponomarev

Raich, jenž v SP triumfoval v roce 2006, v pátek vyhrál obří slalom a před finálovým závodem letošního ročníku se vedoucímu Svindalovi přiblížil na pouhé dva body. Jednatřicetiletý olympijský vítěz a mistr světa ve slalomu, který se specializuje na točivé disciplíny, tak měl velkou šanci na celkové prvenství, ale nevyužil ji. Teoretickou naději ještě měl i třetí Didier Cuche ze Švýcarska, ten se však na start slalomu ani nepostavil.

Aksel Lund Svindal, vítěz světového poháru:

"Je to docela komický pocit vyhrát, když sám ještě nemáte svou jízdu za sebou. Kdyby Benni zajel svůj průměrný slalom a já svůj nejlepší slalom sezony, tak by vyhrál on."

Šestadvacetiletý Svindal poprvé vyhrál Světový pohár v roce 2007. Dnes se dozvěděl o svém celkovém triumfu už krátce po zahájení prvního kola: Raich, startující s jedničkou, totiž zhruba v polovině trati minul branku a byl diskvalifikován. Sám Svindal se pak na svah pustil s číslem 24 a rovněž vypadl, radost mu to však už kazit nemuselo.

"Není štěstí dostat se přes 1000 bodů ve Světovém poháru, ale vyhrát o dva body, když váš soupeř vypadne, to štěstí je," dodal spokojený Svindal, který si stejně jako před dvěma lety zajistil vítězství až v posledním závodu sezony.

Zklamaný Reich uznal Norovy kvality

I v roce 2007 porazil Svindal Raicha, tehdy o 13 bodů. Rakušan proto po závodě neskrýval zklamání. "Cítil jsem se dobře, byl jsem ve formě a rychlý. Ale minul jsem branku a bylo to. Teď cítím prázdnotu, protože jsem se na ten slalom soustředil, a teď je po všem," uvedl Raich.

Tvrdil však, že se ze zklamání vzpamatuje brzy. "Byla to docela dobrá sezona. Jsem rád, že jsem se s tím nejlepším držel až do posledního závodu. A ten nejlepší je teď Aksel a já jsem z toho hodně šťastný. On svůj zápas vyhrál a já si ho moc vážím," dodal Rakušan na adresu Svindala, jenž se k lyžování vrátil po těžkém zranění.

Norský obr totiž musel téměř celou loňskou sezonu namísto obhajoby velkého glóbu vynechat po hrozivém pádu v tréninku na sjezd v Beaver Creeku. Svindal si v prosinci 2007 polámal kosti v obličeji, nadvakrát zlomil nos a utrpěl vážné poranění podbřišku, kvůli němuž musel absolvovat několik operací. "Po tom svém těžkém zranění jsem s celkovým vítězstvím ve Světovém poháru nepočítal. Ale v letní přípravě jsem se do toho zase dostal," vzpomíná hrdina sezony.

Svindalův letošní celkový součet 1009 bodů je nejmenší v historii, dosavadní vítězné minimum stanovil v roce 1997 Francouz Luc Alphand 1130 body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články