Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Nor Northug vyhrál SP v běhu na lyžích

Oslo - Nor Petter Northug je poprvé v kariéře celkovým vítězem Světového poháru v běhu na lyžích. Druhý Lukáš Bauer se nepřihlásil do dnešního sprintu v Oslu a ztrátu 383 bodů už nemůže dohnat. Dvojnásobný olympijský vítěz z Vancouveru Northug po sobotním triumfu v závodu na 50 km rovněž sprint na 1,5 kilometru klasickou technikou vynechá. Do Norska se vrací velký křišťálový glóbus v mužské kategorii po jedenácti letech. Naposledy trofej získal legendární Björn Dählie, který světový pohár ovládl hned šestkrát.

Petter Northug
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Čtyřiadvacetiletý Northug v této sezoně vyhrál čtyři individuální závody SP, v Tour de Ski navíc kraloval třem dílčím etapám. V závěrečném stoupání do sjezdovky ve Val di Fiemme jej však o prvenství obral po famózním výkonu právě Bauer.

Northug si po třech zlatých z loňského mistrovství světa v Liberci podmanil i olympiádu ve Vancouveru, kde získal dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Ve všech úspěšných závodech těžil především ze svého fenomenálního zrychlení, na které soupeři nemají v závěrečných stovkách metrů odpověď.

Vyhrál i klasifikaci distančních běhů před Bauerem a Švédem Marcusem Hellnerem a patří mu druhá příčka mezi sprintery. Po absenci v dnešním závodu v Oslu však vedoucího Švéda Emila Jönssona už nedostihne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články