Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Noha drží, forma roste. Věřím, že mě v Praze diváci poženou, hlásí Maslák

Praha – Jestli by některý český reprezentant měl být na blížícím se halovém mistrovství Evropy v Praze zárukou zisku jednoho z cenných kovů, je to Pavel Maslák. Obhájce zlata se po loňských zdravotních peripetiích opět dostal do výborné formy a na domácí šampionát se již nesmírně těší. "Doufám, že atmosféra bude ještě lepší než na biatlonu v Novém Městě," řekl čtvrtkař, který zatím vládne evropským tabulkám.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Minulý rok byl pro Pavla Masláka jako na houpačce. Na začátku sezony se potkal s výbornou fazónou. Zaběhl historicky nejlepší evropský čas v hale na trati 300 metrů, ale především v novém národním rekordu ovládl čtvrtku na halovém mistrovství světa v Sopotech.

V květnu si však poranil zadní stehenní sval. Po necelých dvou měsících se sice vrátil na běžecké ovály s tím, že se chce připravit na obhajobu evropského zlata, jenže zranění si obnovil a nakonec musel ukončit sezonu.

Do té nové tak šel s jasným cílem. Zdravotně se dát stoprocentně do kupy a vrátit se do formy, což se mu zatím daří na výbornou. Třiadvacetiletý čtvrtkař se na závodech v Moskvě dostal časem 45,80 do čela evropských tabulek a dalším skvělým výkonem se blýskl i v Saské Kamenici, kde vytvořil rekord mítinku. "S časy jsem spokojený, ale vím, že to může být vždycky lepší. Avšak to přijde až na Evropě po vyladění tréninků. Stále mi chybí minulý rok, který jsem vynechal," prozradil Maslák.

Ve světových tabulkách figuruje rodák z Havířova na čtvrtém místě, ale sám věří, že by se mohl posunout ještě výš. "Doufám, že to ještě není moje maximum. Na tréninku jsem vypadal dobře, možná ještě lépe než v současnosti. Akorát si potřebuji trochu odpočinout, dotrénovat a na Evropě by to mělo být rychlejší," nechal se slyšet.

Maslák bývá tradičně před začátkem sezony nervózní a letošní start pro něj, co se psychické stránky týče, byl kvůli loňským problémům ještě náročnější. "Naštěstí mi spadl kámen ze srdce. Zjistil jsem, že jsem stále rychlý a noha drží, což bylo to hlavní," řekl.

Že jsem favorit? Nijak mě to nesvazuje

Veškerá Maslákova příprava v současnosti směřuje k jedinému. K halovému evropskému šampionátu, do jehož začátku zbývá pětadvacet dní. Český reprezentant na něm bude obhajovat zlato z Göteborgu 2013 a i v Praze by měl být hlavním favoritem na nejcennější kov. Hlavu si s tím však příliš nedělá.

"Nijak mě to nesvazuje. Vůbec to nevnímám. Evropa je ještě daleko, takže času dost, abych to začal pociťovat," nechal se slyšet Maslák, který se domácího prostředí již nemůže dočkat. "Strašně se těším. V Česku jsem už zažil dvě akce, mistrovství světa do 17 let a mistrovství do 22 let v Ostravě. Cítil jsem tehdy podporu publika, která mě dohnala k lepšímu výsledku, a už se těším, že mi diváci znovu pomohou," dodal.

Kromě fanoušků a formy by v jeho prospěch měl hrát i fakt, že halová část sezony je jeho oblíbená. "V hale se mi lépe běhá, jelikož ji umím. Naopak spoustě čtvrtkařů to v ní moc nejde. Je tam tedy větší šance jak na světě, tak na Evropě. Je to i tím, že jsou diváci blíže a je tam lepší atmosféra," prozradil Maslák

Českého reprezentanta ještě před vrcholem halové sezony čekají dva závody. Nejprve by se měl představit ve švédském Stockholmu, kde by mohl vyzkoušet i dvoustovku, a poté na republikovém šampionátu, jenž by pro něj měl být generálkou před pražským šampionátem. Ten se uskuteční mezi 5. až 8. březnem.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Pavel Maslák
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články