Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nikdo nás ve finále nečekal, velké věci ale máme v DNA, řekl Klopp a bránil Zidana

Stres či nervozita z blížícího se finále Ligy mistrů? Ne u Jürgena Kloppa. Z trenéra Liverpoolu naopak před ostře sledovaným duelem s Realem Madrid sálala výborná nálada a pustil se i do vtipkování s novináři. Mezi úsměvy a grimasami ale charismatický kouč chválil španělského soupeře a vyzdvihl jeho zkušenosti. Svému celku ovšem věří. Přímý přenos finále Ligy mistrů můžete sledovat v sobotu od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jürgen Klopp
zdroj: ČTK/PA/ autor: Mike Egerton

Jako trenér už výjimečnost finále Ligy mistrů zažil. V roce 2013 Jürgen Klopp hnal za vítězstvím své svěřence z Dortmundu. Z dramatické bitvy hrané ve Wembley ale nakonec odešel zklamaný, jelikož v německém měření sil Borussia podlehla mnichovskému Bayernu 1:2.

Nyní bude mít padesátiletý charismatický trenér, který je pověstný emotivním koučováním od postranní čáry, druhou šanci, aby se zařadil mezi legendy, jež se mohou pyšnit titulem vítěze Ligy mistrů. Tentokrát jako manažer Liverpoolu.

"Je to obří zápas. Tehdy po konci utkání jsem věděl, že to chci zažít znovu. Jsem proto rád, že mi hráči dali další šanci," prohlásil Klopp, jenž zároveň přiznal, že před pěti lety byl z finálové bitvy mnohem vyjukanější.

To Liverpool na další finále čekal od roku 2005, kdy po nezapomenutelném vývoji a penaltovém rozstřelu zdolal AC Milán. Istanbulský duel ale žádný z jeho současných svěřenců nezažil, což je velký rozdíl oproti Realu. Španělský gigant ovládl poslední dva ročníky Ligy mistrů a nyní by rád jako první tým v historii dosáhl na hattrick.

"Zkušenosti jsou samozřejmě velmi důležité. Jsem si jistý, že sekundy před zápasem bude mít Real větší sebevědomí než my. Myslím taky, že většina našich hráčů bude nervózních. Ale to je v pořádku. Zápas v ten moment nekončí, pouze začíná," je klidný Klopp při srovnání obou soupeřů.

Jsou to ale i zkušenosti, díky kterým je právě Real pasován na mírného favorita. "My jsme viděli Real hrát proti různým soupeřům a jsou velmi silní. Proti nám ale nikdy nehráli. My nejsme jen fotbalový tým, my jsme Liverpool," hlásil Klopp.

"Nikdo nás tady nečekal, ale jsme tu. Tento tým má v DNA, že si jde pro velké věci. Musíme jim to udělat tak těžké, jak to jen půjde," řekl Klopp, jenž vyzdvihl i skvělou cestu Reds, během které nasázeli nejvíce branek ze všech a vyřadili takové týmy jako Manchester City či AS Řím.

Finále dvou trenérů bez taktiky

Jedním z klíčů, který by mohl rozhodnout finále, by mohla být taktika, což uznal i sám německý trenér. Tento fakt by podle mnoha fanoušků a expertů zase měl hrát právě pro Kloppa, jelikož Zidane je často kritizován za nedostatečnou schopnost takticky reagovat. S tím ovšem trenér Liverpoolu nesouhlasí.

"Jsem v Liverpoolu déle než Zidane v Realu a on během té doby může vyhrát Ligu mistrů už potřetí. To se ještě nikdy nestalo. Musím naneštěstí přiznat, že je tak svělý trenér, jakým byl hráčem. Jestli si někdo proto myslí, že Zidane se nevyzná v taktice, je to vtipné. Někteří si to samé myslí o mně. Byla by tedy sranda, kdyby oba trenéři ve finále nevěděli nic o taktice," usmál se Klopp.

Fotbal Realu? Chaos, ale dobrý

Německý trenér také vyzdvihl fotbal, kterým se právě Real prezentuje. "Je to skupina hráčů, která funguje jako švýcarské hodinky. Jejich hra je organizovaná, když je potřeba. Občas je to zase chaos. Ale dobrý chaos. Všichni jsou to hráči světové kvality," chválil.

Klopp se ale hře Realu nechce nijak přizpůsobovat a naopak se chce zaměřit na vlastní zbraně. "Naší hlavní silou je rozhodně kuráž a charakter. Naše zbraně jsou na prvním místě. Poté se můžeme přizpůsobovat soupeři, ať už přijde s čímkoliv," komentoval.

Klopp se navíc snaží před finále z hráčů sejmout tlak, aby se v klidu mohli soustředit na vlastní výkon. Na tomto přístupu se domluvil se svěřenci hned při svém nástupu na pozici kouče Reds.

"Máme domluvu, že já jsem zodpovědný za porážky a oni zase za to, když vyhrajeme. Ano, hráči budou nervózní, ale střílíte, centrujete, hlavičkujete, klidně i střihnete nůžky, když chcete. Je to jen zápas. Velký, ale pořád jen zápas," uklidňuje Klopp a závěrem i motivuje.

"Jsem na hráče pyšný už nyní. Bojovali neuvěřitelně tvrdě a finále si zaslouží. Nyní tedy pojďmě hrát fotbal," dodal Klopp.

Dočká se na druhý pokus?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články